Mainos

Usko sopuun alkaa hiipua Tehyssä

Tehyn työtaistelu uhkaa alkaa ensi tiistaina, jolloin noin 12 000 hoitajan irtisanoutuminen toteutuisi.

Hoitajien joukkoirtisanoutumisella uhkaava Tehy vakuuttaa yhä haluaan sovintoon. Taustalla liitossa elää kuitenkin epäily, ettei työtaistelua voida välttää. Syynä nähdään muiden kunta-alan palkansaajajärjestöjen halu saada osansa Tehyn mahdollisesti neuvottelemista lisäkorotuksista.

Tehy jäi ainoana pois kunta-alan yleisestä palkkaratkaisusta. Siellä vallitsevan käsityksen mukaan kuntatyönantaja lupasi muille järjestöille, että nekin saavat samat korotukset, jotka Tehy jatkoneuvotteluissa mahdollisesti hankkii omilleen.

Tehyläisten tietojen mukaan tämä lupaus ei koskisi enää sitä tilannetta, jossa hoitajille olisi hankittu muita paremmat korotukset työtaistelun avulla. Näin ollen työnantajalle tulisi halvemmaksi tehdä sopu Tehyn kanssa vasta sitten, kun työtaistelu on jo alkanut.

Julkisesti Tehy ei näin pitkälle vietyjä epäilyjä tohdi suoraan esittää. Katkeruus muita kunta-alan palkansaajajärjestöjä kohtaan ei jäänyt epäselväksi, kun Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) kuvaili tuntojaan tänään.

- Meillä on koko ajan ollut sellainen tunne, että vieläkään pöydässä eivät neuvottele Tehy ja KT (kuntatyönantaja), vaan pöydässä neuvottelevat Tehy, KT ja muut, sopimuksen jo tehneet järjestöt, Laitinen-Pesola sanoi Tehyn valtuuston kokouksen lomassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Laitinen-Pesolan mukaan Tehy hakee omilleen nyt parempaa oksaa, ja siihen järjestöllä pitäisi olla täysi oikeus.

- En ymmärrä, että tähän jaolle haluavat nekin, jotka ovat jo sopimuksensa tehneet ja kertoneet, miten erinomainen sopimus se heidän mielestään on.

Laitinen-Pesola perää "luovia ratkaisuja"

Laitinen-Pesolan mielestä ei pitäisi olla ongelmallista, että Tehyn nyt tavoittelemat korotukset myös annettaisiin vain liiton jäsenille. Hän huomautti, että työantaja toimii jo nyt vastaavalla tavalla, kun kuntien yleisen palkkaratkaisun tuomat korotukset on maksettu kaikille muille, mutta ei Tehyn jäsenille.

Työtaisteluun joukkojaan valmistava Laitinen-Pesola vakuutti moneen kertaan liittonsa halua sopia ja samaa halua hän toivoi työnantajalta ja hallitukselta. Hän sanoi, että nyt pitäisi hakea "luovia ratkaisuja".

Tehyn työtaistelu uhkaa alkaa ensi tiistaina, jolloin noin 12 000 hoitajan irtisanoutuminen toteutuisi. Uuden potilasturvalain avulla osa heistä pakotettaisiin takaisin työhön. Työtaistelu uhkaa myöhemmin laajentua niin, että irtisanoutuvia tulisi lisää noin 3600.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.