Mainos

Useita väärinkäytöksiä - tulli komensi työntekijöitään lopettamaan urkkimisen

13:38

Tullin työntekijät ovat syyllistyneet viime aikoina lukuisiin henkilörekisterien väärinkäytöksiin.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan tulli komensi kesäkuussa henkilökuntaansa lopettamaan urkinnan. Julkisuuteen tapauksista ei ole hiiskuttu.

Tulli käyttää osin samoja henkilörekistereitä kuin poliisi. Niitä saa käyttää vain virkatehtävissä eli tullirikosten torjunnassa ja tutkimisessa sekä passintarkastuksessa.

– Näitä paljastuu aina välillä. Jostain syystä väärinkäytöstapauksia on nyt tullut esille poikkeuksellisen paljon, vahvistaa rikostorjuntajohtaja Sami Rakshit.

Katsottu muun muassa omia tietoja

Tulli ohjeisti kesäkuussa työntekijöitään rekisterin käyttämisessä. Henkilökunnalle annetussa tiedotteessa painotettiin, että poliisin rekisteristä ei saa katsoa tietoja toisesta tullin työntekijästä, työnhakijasta tai hallinnollisen luvan hakijasta. Erikseen myös muistutettiin, että poliisin rekisteristä ei saa koskaan katsoa omia tietojaan.

Tullin omiin rekistereihin pätevät lähes samat säännökset.

Rakshitin mukaan tullin rikostorjunta vie tapaukset tutkintaan. Hänen mukaansa muutama juttu on parhaillaankin lähdössä poliisille. Koulutuksen puutteesta urkinnan ei pitäisi johtua.

– Kaikki tullin työntekijät koulutetaan rekisterien käyttöön ja he sitoutuvat meidän ohjeisiimme.

Myös poliisissa ongelmana

MTV3 uutisoi viime viikolla poliisin sisällä rehottavasta rekistereiden luvattomasta käytöstä. Tuolloin informaatio-oikeuden professori Tomi Voutilainen ehdotti, että valvonta siirrettäisiin kokonaan poliisin ulkopuolelle, käytännössä Tietosuojavaltuutetulle.

Nykyään rekisterin väärinkäyttöä epäilevä henkilö ohjataan viemään asiansa arvioitavaksi oman alueensa poliisilaitokselle.

Poliisijohtaja Robin Lardot suhtautui nihkesti Voutilaisen ehdotukseen.

– Jokaisen poliisiyksikön täytyy itse kantaa vastuuta ja Poliisihallitus valvoo kokonaisuutta. Lisäksi on toki ihan hyvä, että on muitakin viranomaisia, jotka valvovat, että meidän oma laillisuusvalvonta toimii tässä asiassa.

Twitter: @svuorikoski

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.