Useita siviilejä kuoli Israelin ilmaiskussa Libanonissa

Kuolleiden joukossa on myös useita lapsia.

Israel on tehnyt ohjusiskuja Libanonin ja Syyrian välisen raja-aseman tuntumaan herättäen pelkoa siitä, että myös Syyria vedettäisiin mukaan sotatoimiin. Israel on pommittanut Beirutin lisäksi myös Tripolin satamakaupunkia, kun taas libanonilaisen Hizbollah-järjestön ampumat raketit ovat yltäneet ensimmäistä kertaa Tiberiaksen pyhiinvaelluskaupunkiin.

Ainakin 32 libanonilaista siviiliä - heistä 15 lapsia - on saanut surmansa Israelin iskuissa. Hizbollahin Israelin puolelle tekemissä rakettihyökkäyksissä on haavoittunut useita ihmisiä.

Libanonin pääministeri Fuad Siniora on pyytänyt illalla YK:lta apua, jotta maan hallitus saisi Etelä-Libanonin haltuunsa ja Israelin suostumaan tulitaukoon.

- Vaadimme pikaisesti tulitaukoa, jota YK tukee, Siniora sanoi. - Julistan Libanonin katastrofialueeksi, joka pyytää ystäviään eri puolilla maailmaa tulemaan apuun.

Siniora sai tukea Saksan kehitysministeriltä Heidemarie Wieczorek-Zeulilta, joka piti Israelin iskuja siviilikohteisiin täysin tuomittavina.

Silminnäkijöiden mukaan Israelin ilmavoimat ampui neljä ohjusta lähelle Masnaan rajanylityspaikkaa Syyrian vastaisella rajalla. Israelin armeija kiirehti vakuuttamaan, ettei Syyrian asemia tulitettu.

Ohjus pysäytti pakomatkan

Libanonilaisen Tyroksen kaupungin liepeillä Israelin ohjus iskeytyi pikkubussiin, joka kuljetti pakomatkalla olleita perheitä. Bussin matkustajista 17 kuoli, heidän joukossaan kahdeksan lasta, ja kuusi haavoittui.

Beirutissa Israelin pommit tuhosivat Hizbollahin päämajan, mutta järjestön mukaan sen johtaja Hassan Nasrallah selvisi pommituksesta vammoitta.

Myöskään pohjoinen Tripolin satamakaupunki ei ole säästynyt ilmaiskuilta, kertoi paikallinen poliisi. Tripolin kautta kulkeva maantie Syyriaan on ollut viimeinen suhteellisen turvallinen pakotie Libanonista.

Israel ilmoitti sijoittaneensa Haifan kaupunkiin Patriot-ohjuksia torjumaan Hizbollahin mahdolliset raketti-iskut kaupunkiin.

Iran torjui Israelin tiedot, joiden mukaan Hizbollah olisi tulittanut israelilaista sota-alusta iranilaisella ohjuksella. Iranin mukaan väitteet ovat perättömiä.

Huolta kriisin laajentumisesta

Monet ulkomaiset johtajat ilmaisivat huolensa kriisin kärjistymisestä alueelliseksi sodaksi.

- On olemassa todellinen uhka siitä, että myös muut maat vedetään mukaan tähän konfliktiin, sanoi Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov. Hän vetosi tiukin sanoin Hizbollahin, jotta se luopuisi terroritoimista kuten naapurimaiden tulittamisesta raketeilla. Hän tuomitsi toisaalta myös Israelin kohtuuttoman voimankäytön siviilikohteita vastaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush pahoitteli viattomia siviiliuhreja, mutta syytti Hizbollahia raketti-iskujen jatkamisesta.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Mussa sanoi Lähi-idän rauhanprosessin epäonnistuneen ja vaati YK:n turvallisuusneuvostoa puuttumaan tilanteeseen, jotta väkivallan kierre alueella saataisiin pysäytetyksi. Turvallisuusneuvosto ei perjantaina päässyt yksimielisyyteen päätöslauselmasta, jossa olisi vaadittu sotatoimien lopettamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat