Mainos

Useita kuoli Egyptin vallankumouksen vuosipäivänä

Ainakin neljä ihmistä on kuollut ja 250 loukkaantunut väkivaltaisiksi riistäytyneissä mielenosoituksissa eri puolilla Egyptiä perjantaina.

Lääkintälähteiden mukaan neljä ihmistä ammuttiin kuoliaiksi Suezin kaupungissa.

Myös pääkaupungissa Kairossa poliisit ja mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen. Suezin kanavan varrella Ismailian kaupungissa opposition mielenosoittajat sytyttivät Muslimiveljeskunnan päämajan tuleen ja tunkeutuivat paikallishallinnon rakennuksiin. Mielenosoitukset äityivät kahakoiksi myös Alexandriassa.

Väkivaltaisuuksien lietsomista välttääkseen Muslimiveljeskunta ei järjestänyt perjantaina mielenosoituksia. Sen sijaan veljeskunta aloitti hyväntekeväisyyskampanjan, jolla se pyrkii jakamaan lääkkeitä ja ruokaa miljoonalle egyptiläiselle.

Mielenosoittajat ovat tyytymättömiä viime vuonna vaalit voittaneen Muslimiveljeskunnan hallintoon ja vaativat istuvan presidentin Mohamed Mursin eroa. Myöskään joulukuussa voimaan tullut uusi perustuslaki ei miellytä Egyptin kristittyjä ja maallistuneita kansalaisia.

– Vallankumouksemme jatkuu. Yksikään puolue ei saa yksin hallita tätä maata. Sanomme ei Muslimiveljeskuntavaltiolle, vasemmistojohtaja Hamdeen Sabahy julisti matkallaan mielenosoitukseen Kairossa.

Jakautunut maa

Presidentti Hosni Mubarakin eroon päättyneen kansannousun jälkeen Egypti on syvästi jakautunut. Muslimiveljeskunta voitti vuoden 2011 marras-joulukuussa järjestetyt parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä, mutta oppositio syyttää sitä vallan kahmimisesta itselleen.

Opposition mukaan kansannousun aikana tapahtuneita rikoksia ei ole tutkittu eikä esimerkiksi maan pahamaineista turvallisuuspoliisia tai voimakasta armeijaa ole uudistettu riittävästi.

Politiikan lisäksi myös Egyptin talous on kriisissä. Ulkomaiset sijoittajat välttelevät maata, ja Egyptin punnan kurssi on ennätysalhaalla. Oman lisänsä tyytymättömyyteen tuovat myös heikossa kunnossa olevat tie- ja raideverkosto.

Uudet parlamenttivaalit on tarkoitus järjestää helmikuussa.

(MTV3 - AFP - Reuters - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.