Mainos

Useiden kuukausien kaukomatkat yleistyvät

17:20

Entistä useampi nuori aikuinen suuntaa pitkälle ulkomaanmatkalle opintojensa päätteeksi tai lyhyiden työsuhteiden välissä.

Nuorten aikuisten irtiotot opinnoista tai silpputöistä eivät ole uusi ilmiö, mutta niiden etäisyys ja kesto pitenevät jatkuvasti. Parin viikon pyrähdys lämpöön on entistä useammin useiden kuukausien kiertomatka kaukaisissa maailmankolkissa.

Matkoille suunnataan harrastusten ja työkeikkojen perässä ja niille asetetaan selkeitä päämääriä ja tavoitteita.

– Nuoret haluavat matkoiltaan jotain muutakin kuin matkustusta. Niihin yhdistetään paljon erilaisia aktiviteetteja. Jos surffaus tai sukellus kiinnostaa kotimaassa, niitä harrastetaan matkoillakin, sanoo matkatoimisto Kilroyn kaupallinen johtaja Katriina Tammi.

Monta kohdetta kerralla

Matkat räätälöidään yhä useammin kotimaassa etukäteen ja niiden aikana halutaan vierailla useissa eri kohteissa. Kaikki luontoon suuntautuvat retket, kuten vaellukset erilaisissa ympäristöissä, ovat jatkuvasti suuressa suosiossa.

– Myös merkityksellinen matkailu nostaa päätään. Matkaajat haluavat jättää sinne kohdemaahan jotain hyvää, eli yleisesti yhdistetään matkaan vapaaehtoistyötä tai esimerkiksi Australiassa tehdään vähän töitä siinä samalla ja kerätään matkakassaa, Tammi kertoo.

Tyypillistä nuorten aikuisten matkustamisessa on myös se, että reissuun lähdetään silloin, kun se on edullisinta. Lentoliput ja majoitukset halpenevat aina vilkkaimpien sesonkien ulkopuolella, ja silloin kannattaa iskeä.

Kuka tahansa, jolla on toimiva nettiyhteys ja luottokortti voi varata itselleen matkat, valmiin majoituksen ja paljon muuta suoraan kotoaan. Kilroyn Katriina Tammi sanoo kuitenkin, että matkatoimistoissa on edelleen korvaamatonta erityisosaamista ja parhaat hinnat esimerkiksi useiden pysähdysten lentoreittien suunnittelussa.

Korso vaihtuu Fuengirolaan

Yksi pitkän irtioton tekevistä on espoolainen 19-vuotias automekaanikko Matias Aura. Hän purkaa ja pakkaa BMX-pyöränsä ja matkustaa harrastuksen perässä Espanjan Aurinkorannikolle. Reissu kestää kaksi ja puoli kuukautta.

– Kun menin keväällä työhaastatteluun, niin ilmoitin työnantajalle saman tien, että lähden tälle matkalle joka tapauksessa, että your choice, Aura sanoo.

Olosuhteet ulkosalla Espanjan Fuengirolassa ovat luonnollisesti tähän aikaan vuodesta aika erilaiset kuin Vantaan Korsossa, jossa sijaitsevassa hallissa hän kavereineen yleensä ajaa. BMX-pyöräilijöille muu Eurooppa näyttäytyy laajana leikkikenttänä. Kaikkialle pääsee näppärästi netistä klikkailemalla ja oikein ajoittamalla jopa edullisesti.

 – Olen käynyt Ruotsissa ja Ranskassa, ja ensi kuussa olen lähdössä Puolaan ajamaan. Siitä sitten suoraan Tallinnaan ja ehkä keväällä vielä Barcelonaan. Suomessakin on harjoittelupaikkoja, mutta ulkomaihin verrattuna ne ovat vähän mitä ovat, sanoo Markus Manninen.

Myös työnantajat ovat alkaneet nähdä, että välivuosi opinto- tai työhistoriassa ei ole nuorelle enää haitaksi, vaan kansainvälisyys ja kielitaito ovat arvokasta pääomaa.

Matias Aurakin on sopinut palaavansa saman työnantajan palvelukseen vakituiseen työsuhteeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja