Useat länsimaat jäädyttivät suhteensa Bosniaan

Useat länsimaat seurasivat tänään Saksan esimerkkiä ja jäädyttivät suhteensa Bosnia-Hertsegovinan suurlähettiläisiin. Ruotsi, Ranska ja Iso-Britannia ilmoittivat päätöksestään jo päivällä, ja illalla mukaan liittyivät myös Yhdysvallat, Itävalta ja Norja.

Kansainvälinen Bosnia-lähettiläs Carlos Westendorp kehotti lauantaina Bosnian rauhanneuvotteluihin osallistuvia maita jäädyttämään suhteet nykyisiin diplomaatteihin, koska kroaatit, serbit ja muslimit eivät onnistuneet nimeämään yhteisiä suurlähettiläitä määräaikaan eli 1. elokuuta mennessä.

Lähes kaikki Bosnia-Hertsegovinan nykyiset lähettiläät ovat ainoastaan Bosnian muslimijohdon nimittämiä.

-Mikäli bosnialaiset osoittavat aikovansa nimittää suurlähettiläät aiemman sopimuksen mukaisesti, palautamme diplomaattisuhteet ennalleen, ilmoitti Ruotsin ulkoministeriön edustaja Anders Oljelund.

Ranska puolestaan ilmoitti jäädyttävänsä suhteen Pariisin-lähettilääseen kunnes Bosnia-Hertsegovinan kolmijäseninen presidenttineuvosto on virallistanut hänen asemansa.
-Toimenpiteen tarkoitus on varmistaa se, että Bosnia-Hertsegovinan lähettiläät edustavat yhtä ja samaa hallitusta ja puhuvat maan kaikkien kolmen etnisen ryhmän puolesta, ilmoitti Ranskan ulkoministeriön edustaja.

Viime viikolla Bosniassa vieraillut Ison-Britannian ulkoministeri Robin Cook kertoi kehottaneensa matkansa aikana maan johtoa pitämään kiinni länsivaltojen asettamista aikarajoista.
-Valitettavasti he eivät ole onnistuneet tässä, sanoi Cook ilmoittaessaan diplomaattisuhteen jäädyttämisestä.

Itävalta puolestaan sanoi vielä tänään päivällä maan odottavan Euroopan unionin toimenpiteitä ennen kuin se tekee asiasta oman päätöksensä. Illalla itävaltalainen uutistoimisto APA kuitenkin kertoi, että maan ulkoministeriö oli ilmoittanut Itävallan seuraavan muiden maiden esimerkkiä ja jäädyttävän suhteet Wienissä työskentelevään suurlähettilääseen.

Westendorp on esittänyt, että Bosnia-Hertsegovinaa vastaan suunnattaisiin edelleen uusia pakotteita, mikäli maan hallitus ei pääse yksimielisyyteen kansalaisuus- ja passilaeista. Sarajevon hallituksen edustaja korosti tänään sitä, miten vaikeaa ratkaisun aikaansaaminen on.

-Toivomme tietysti, että kiista saataisiin selvitettyä mahdollisimman pian. Pitää kuitenkin muistaa, ettei kyse ole pelkästään siitä, keitä lähettiläiksi nimitetään. Yhtä tärkeää on se, millaisiksi kunkin lähettilään tehtävät määritellään, apulaisulkoministeri Husein Zivalj sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat