Useat ammattiliitot lakkoilevat paperin tukena

Metsäteollisuuden työtaistelut jatkuvat vielä ainakin viikon. Metalliliitto ilmoitti tänään, ettei se ryhdy mihinkään myötätuntotoimiin Paperiliiton tueksi, mutta Kemian- Sähkö- ja rakennusliitto päättivät toisin.

Ammattiliitot päättivät tänään tukitoimista paperialan työehtokiistassa. SAK:laisen Metallityöväenliiton toimikunta päätti tänään, ettei se toistaiseksi ryhdy mihinkään myötätuntotoimiin Paperiliiton tueksi.

Metalliliiton jäsenet tekevät lakon ja työsulun aikana vain omia metallin työehtosopimusten alaisia työtehtäviä. Mm. paperiteollisuuden seisokkiremontteja voidaan tehdä, jos ne eivät normaalitilanteissa ole paperiteollisuuden työehtosopimuksen mukaisia töitä.

Työtaistelukiista on repinyt Metallin ja Paperin välisiä suhteita. Metalliliitto on hermostunut siihen, että Paperiliiton lakkovahdit ovat estäneet Metalliliiton jäseniä pääsemästä työpaikoilleen, mistä voi seurauksena olla irtisanomisia.

Sähkö- ja Kemianliitto sen sijaan ilmoittivat huolto-, kunnossapito- ja investointitöitä koskevista tukitoimista. Sähköliiton myötätuntotoimet alkavat perjantaiaamuna 15 yrityksessä ja tehtaasa ja päättyvät ensi viikon keskiviikkona. Liiton jäsenet eivät viiden päivän aikana tee huolto-, kunnossapito- ja investointitöitä.

Kemianliitolla toimet tulevat voimaan lauantaiaamuna. Liitto lopettaa asennus- ja huoltotöiden tai ylitöiden tekemisen viidessä tehtaassa.

Rakennusliitto aloittaa jo huomenna myötätuntolakon kaikissa työsulun tai lakon piirissä olevissa Metsäteollisuuden tuotantolaitoksissa

Puu- ja erityisalojen liitto ilmoitti viime viikolla aloittavansa torstaina päivän mittaiset työnseisaukset 15:ssa Finnforest Oyj:n ja UPM-Kymmene Wood Oy:n vaneri-, lastulevy- ja kertopuuyksiköissä. STTK:laisen Erton jäsenet lopettivat eilen vientiin ja tuontiin liittyvien asiakirjojen käsittelemisen metsäyhtiöissä. Palvelualojen ammattiliitto Pamin jäsenistö ei aio tehdä Paperiliiton sopimukseen kuuluvia vartiointiin liittyviä töitä.

Ruotsin paperiliitto on jo ilmoittanut valmiutensa tarvittaessa laajentaa tukeaan.

Työtaistelu jatkuu neljättä viikkoa

Paperi- ja sellutehtaat pysyvät seisahduksissa jo neljättä viikkoa. Tämä varmistui eilen, kun Paperiliitto päätti yksimielisesti hylätä valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksen. Työnantajien Metsäteollisuudelle esitys olisi kelvannut.

Pääministeri Matti Vanhanen vetosi eilen illalla neuvottelujen jatkamisen puolesta. Hän muistutti työriidan pitkittymisen uhkaavan jo kansantaloutta.

Työkiistan sovittelu jatkuu ensi viikon maanantaina. Valtakunnansovittelijaon sopinut Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kanssa, että osapuolten neuvottelukuntien johto tulee sovittelijan toimistoon maanantaiaamuna 13. kesäkuuta.

Metsäteollisuuden vaikea hyväksyä kalliimpaa ratkaisua

Metsäteollisuuden mukaan työnantajien on erittäin vaikea hyväksyä ratkaisua, joka nostaisi kustannuksia enemmän kuin hylätty sovintoesitys.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapolitiikan johtajan Arto Tähtisen mukaan Paperiliiton sunnuntaina hylkäämä sovintoesitys sisälsi useita teollisuudelle vaikeita asioita.

Metsäteollisuudelle suurin myönnytys oli se, että sovintoesitys sisälsi tehtaiden ympärivuotiseen käyntiin liittyvät korvaukset.

- Esityksessä on tavattomasti asioita, joissa ei ollenkaan päästy eteenpäin meidän tavoitteisiimme nähden. Väitteet siitä, että se on yksipuolisesti laadittu tai tällä tavalla epätasapainossa, eivät perustu ainakaan tämän sovintoesityksen sisältöön, Tähtinen sanoi.

Työsulku pitää paperi- ja sellutehtaat pysähdyksissä kesäkuun 29:een päivään saakka, jos sopimusta ei sitä ennen synny.

Metsäkemia ja pienkirjapainot vaikeuksissa

Metsäkemia joutuu lomautuksiin viikon kuluttua, mikäli paperin työtaistelu jatkuu. Vaikeuksissa ovat kohta myös pienkirjapainot. Sen sijaan sanomalehdet tulevat vielä toimeen muutamia viikkoja.

Kuljetusyritykset tuntevat kiistan vaikutukset, kun tilauksia ei ole. Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtajan Hannu Parvelan mukaan alalla noin 2000-2500 ajoneuvoa pois käytöstä ja kokonaisvaikutus koskee arviolta 5000 työntekijää. Päivittäiset menetykset alalle ovat 1,5 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pertti Lindroos Graafisen teollisuuden yhdistyksestä sanoo, että tilannetta seurataan erityisesti pienemmissä kirjapainoissa, jotka tekevät mm. mainospainotuotteita ja monipuolista tuotantoa verrattuna vaikkapa sanomalehtitaloihin.

Lindroos ennustaa, että paperikiistan ohella tilannetta vaikeuttaa myös rajavartioitten lakko, joka haittaa painotuotteiden vientiä Venäjälle. Lindroosin mukaan on mahdollista, että moni lehti tai julkaisu siirtyy kokonaan internetiin ja hylkää paperin.

Sanomalehtien liiton toiminnasta vastaava johtaja Kristiina Markkanen puolestaan kertoo, ettei sanomalehdillä ole hätää vielä viikkoihin ja sen jälkeen ostoja voi tehdä Venäjältä, Ruotsista tai Norjasta niin kuin tähänkin asti on tehty.Ulkomaisen paperin osuus on normaaliaikoina 10-20 prosenttia koko tuotannosta.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 06.06.2005)

(Huomenta Suomen uutiset 06.06.2005)

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen ja Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen kommentoivat tilannetta Huomenta Suomen lähetyksessä.

(Huomenta Suomi 06.06.2005)

Lue myös:

    Uusimmat