Mainos

Usea nettisivu joutuu KRP:n tarkkailuun

Massiivisten tietomurtojen kohteiksi joutuneiden nettisivujen ja rekisterien ylläpitäjät joutuvat keskusrikospoliisin syyniin, kertoo KRP:n tutkinnanjohtaja Timo Piiroinen MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa poliisi selvittää yhteensä kahdeksan ylläpitäjän toimia, koska suomalaisten henkilötietoja, salasanoja, käyttäjätunnuksia ja sähköpostiosoitteita on vuotanut nettiin. Mukana ovat esimerkiksi Napsu.fi, Helistin.fi ja Netcar.fi.

Poliisi itse on saanut kolme tutkintapyyntöä nettisivujen ylläpitäjistä. Piiroinen ei kuitenkaan tarkenna, mitä yrityksiä tutkintapyynnöt koskevat.

Piiroisen mukaan nettisivujen ylläpitäjien vastuiden selvittäminen tulee olemaan kuitenkin hankalaa "liian yleisellä tasolla olevan lainsäädännön" takia.

– Henkilötietolain säädökset rekisterinpitäjien vastuista ovat niin yleisiä, että on vaikea vetää rajanvetoa siihen, milloin on rikottu lakia ja milloin ei. Joudun pyytämään asiaan apua tietosuojavaltuutetulta, Piiroinen kertoo.

Piiroisen mukaan poliisi on tarvittaessa myös muihin tietotekniikan asiantuntijoihin yhteydessä. Hänen mukaansa poliisi aikoo kuulustella sivujen ylläpitäjiä myöhemmin keväällä.

– Selvitämme, onko esitutkinta syytä aloittaa. Katsomme, voidaanko sivustojen ylläpitäjiä epäillä henkilötietolain nojalla rikoksesta, Piiroinen kertoo.

Tätä ennen poliisi selvittää viisi käynnissä olevaa esitutkintaa, jossa selvitetään hakkerien toimia. Poliisin mukaan hyökkääjät onnistuivat kaappaamaan ja jakamaan netissä yli 120 000 suomalaisen salasanoja, käyttäjätunnuksia ja sähköpostitietoja. Näiden lisäksi 12. marraskuuta yli puolen miljoonan suomalaisen salasanat vuodettiin nettiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.