Mainos

USA yrittää hillitä arabien raivoa anteeksipyynnöillä

Yhdysvallat yrittää laannuttaa arabimaailman raivoa Yhdysvaltoja kohtaan. Bush sanoi arabi-tv-kanavalle antamassaan haastattelussa, että jokainen irakilaisten pahoinpitelyihin osallistunut amerikkalaissotilas joutuu oikeuteen.

Yhdysvallat on yrittänyt tänään epätoivoisesti padota irakilaisvankien kiduttamisesta arabimaailmassa noussutta raivoa. Aallot kuitenkin vain laajenivat, kun armeija ilmoitti yöllä tutkivansa yhteensä 25 vangin epäselviä kuolemantapauksia Irakissa ja Afganistanissa. Tutkimuksissa on jo aiemmin selvinnyt, että ainakin kaksi vangeista tapettiin.

Kahdesta vangin tappoon syyllistyneestä toinen on sotilas, joka on jo tuomittu sotaoikeudessa ja toinen keskustiedustelupalvelu CIA:n palkkalistoilla ollut henkilö, joka on edelleen vapaalla jalalla.

Presidentti George W. Bush esiintyi arabitelevisiokanavalla illalla rauhoittelemassa arabien tuntoja. Hän vakuutti Al-Hurra-tv-aseman haastattelussa, että irakilaisia vankeja häpäisseitä amerikkalaissotilaita tullaan rankaisemaan. Bush kertoi myös haluavansa irakilaisten tietävän, ettei vankien kohtelu "edusta sitä Amerikkaa, jonka minä tunnen".

Valkoisen talon tiedottajan Scott McClellanin mukaan Bush sai tietää väärinkäytöksistä tammikuussa. Puolustusministeri Donald Rumsfeld tuomitsi teot jyrkästi.

- Valokuvissa esiintyvien sotilaiden toimet ovat vastenmielisiä ja epäamerikkalaisia. Jokainen, joka syyllistyi tällaiseen toimintaan, petti toverinsa ja kaikki ne, jotka ovat palvelleet kunniakkaasti. Samalla he pettivät maansa, Rumsfeld jyrisi.

- Jokaisen kuvien nähneen amerikkalaisen täytyy tuntee tarvetta pyytää anteeksi hyväksikäytetyiltä irakilaisilta, Rumsfeld jatkoi ABC-televisioyhtiön aamuohjelmassa.

Rumsfeld ei vastannut kysymykseen, olisiko hänen syytä harkita eroa asian vuoksi. Hän ei myöskään antanut täsmällistä vastausta kysymykseen, olisiko kiusatuilla irakilaisvangeilla oikeus saada korvauksia Yhdysvalloilta.

Rumsfeld on kutsuttu todistamaan Irakin vankien pahoinpitelyistä julkisessa kuulustelussa, joka on määrä pitää huomenna, kertoi illalla senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja John Warner.

Warnerin mukaan Rumsfeldilla ja muilla asevoimia johtavilla siviileillä "on korkein vastuu univormua kantavien miesten ja naisten teoista".

Kenraali pyysi anteeksi

Esimiehiensä anteeksipyyntöihin yhtyi myös kenraali Geoffrey Miller, joka on ollut vastuussa Irakin vankiloista.

- Tahtoisin henkilökohtaisesti pyytää anteeksi sen pienen johtaja- ja sotilasjoukon puolesta, joka on rikkonut toimintatapojamme vastaan ja mahdollisesti syyllistynyt rikoksiin. Takaan henkilökohtaisesti, että se ei tule koskaan toistumaan, Miller sanoi toimittajille Abu Ghraibin vankilan ulkopuolella.

Taposta annetun rangaistusten lisäksi Yhdysvallat on langettanut tähän mennessä kidutuksista kuusi vakavaa varoitusta, jotka käytännössä lopettavat sotilasuran sekä kuusi lievempää nuhtelua.

Liittouman sotilaat ovat pidättäneet lähes 8 000 irakilaista. Liki puolta heistä pidetään Abu Ghraibissa ja loppuja kahdessa muussa vankilassa Umm Qasrissa ja Bagdadissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 05.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.