Mainos

USA: WTC-terroriepäilty kiinni Pakistanissa

Yhdysvaltain vuoden takaisten terrori-iskujen yksi pääepäilty, jemeniläinen Ramzi Binalshibh on pidätetty Pakistanissa. Pakistanin viranomaiset ilmoittivat tänään pidättäneensä Binalshibhin ja 11 muuta ulkomaalaista.

Pidätettyjen joukossa on Binalshibhin lisäksi myös toinen korkea-arvoinen al-Qaidan johtaja, kertoivat viranomaiset. Hänen henkilöllisyyttään ei kuitenkaan ilmoitettu.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Binalshibhin oli määrä osallistua syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin Yhdysvalloissa. Hänen oli tiettävästi määrä lentää koneessa, joka syöksyi maahan Pennsylvaniassa matkustajien tehtyä vastarintaa kaappaajille. Hän ei kuitenkaan saanut viisumia Yhdysvaltoihin, vaikka hän oli kirjoittautunut amerikkalaiseen ilmailuopistoon.

Binalshibh pidätettiin terrori-iskujen vuosipäivänä keskiviikkona Karachissa tulitaistelun jälkeen. Tulitaistelussa kuoli kaksi ihmistä.

Amerikkalaislähteiden mukaan Binalshibh on jo amerikkalaisten hallussa salaisessa paikassa.

Pakistanin sisäministeri Moinuddin Haider sanoi, että Pakistan luovuttaisi Binalshibhin Yhdysvalloille, jos amerikkalaiset sitä pyytävät. Haider sanoi myös, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI oli antanut apua pidätysoperaatiossa.

Muista pidätetyistä valtaosa on jemeniläisiä. Joukossa on tiettävästi myös yksi egyptiläinen ja yksi saudi.

Pidätystä on luonnehdittu tärkeimmäksi sitten viime maaliskuun, jolloin al-Qaeda -terroristiverkoston johtajan Osama bin Ladenin lähimies Abu Zubaydah pidätettiin niinikään Pakistanissa.

Puhelin paljasti

Pakistanin poliisi sai Binalshibh kiinni Yhdysvaltain liittovaltion poliisilta FBI:lta tulleen vihjeen perusteella. Pakistanilaisen poliisilähteen mukaan FBI pääsi miehen jäljille satelliittipuhelimen kuuntelun avulla.

Kaksi muuta al-Qaida-epäiltyä sai surmansa laukaustenvaihdossa ja yhdeksän pidätettiin karachilaiseen asuintaloon tehdyssä ratsiassa, Pakistanin presidentti Pervez Musharraf kertoi CNN tv-kanavalle.

Tv-yhtiö al-Jazeeran torstaina esittämässä haastattelussa Binalshibh myönsi olevansa eräs New Yorkiin ja Washingtoniin kohdistuneiden terrori-iskujen pääsuunnittelijoista. Hän kertoi myös tienneensä iskun ajankohdasta ja vahvisti bin Ladenin osallistuneen terrori-iskun suunnitteluun.

Binalshibh asui Hampurissa yhdessä kaappareiden johtajaksi nimetyn Mohammed Attan kanssa. Hänen oli määrä opiskella Attan tapaan amerikkalaisessa lentokoulussa ennen iskua.

Yhdysvallat on nimennyt hänet 20. kaappariksi, koska neljän matkustajakoneen kaappaukseen osallistui 19 miestä. World Trade Centeriin ja puolustusministeriön rakennukseen Pentagoniin syöksyneissä kolmessa koneessa oli kussakin viisi kaapparia, mutta Pennsylvaniassa maahan syöksyneessä koneessa oli vain neljä kaapparia.

Iskuissa sai surmansa yli 3 000 ihmistä.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.