USA vihjaa vetävänsä sotilaat Irakista kahden vuoden päästä

Yhdysvallat ja Britannia väläyttävät loppua Irakin miehitykselle.

Uudessa päätöslauselmaehdotuksessa YK:lle USA ja Britannia ehdottavat, että miehitysjoukot voidaan vetää Irakista, kun maan poliittinen rakennustyö on valmis. Päätöslauselmaa tarvitaan tueksi Irakin eilen vihitylle virkaatekevälle hallitukselle.

- Uskomme että ehdottamamme liitteet täsmentävät tarkemmin turvaneuvoston käsittelyssä olevaa päätöslauselmaa, jonka tähtäimessä on miehityksen päättäminen ja Irakin täyden itsemääräämisoikeuden perustaminen, USA:n YK-lähettiläs James Cunningham uskoo.

Täsmennyksessä todetaan että miehitys voidaan päättää, kun Irakin poliittinen järjestelmä on valmis, eli kun maalla on vaaleilla valittu parlamentti, sitä edustava hallitus ja perustuslaki. Juuri nyt uuden hallituksen on muodostettava suhde miehittäjään.

- Irakilaisten ja monikansallisten joukkojen suhde määrittyy päätöslauselmassa sekä kirjeparissa Irakin uudelta pääministeriltä sekä Yhdysvaltain edustajalta YK:ssa, USA:n apulaisulkoministeri Richard Armitage listaa.

Lisäksi hallituksen on saavutettava irakilaisten luottamus, etteivät he ole Yhdysvaltain marionetteja. Nimittäin hallituksen kätilö, sanoo suoraan mikä amerikkalaisen Irak-johtajan Paul Bremerin ja Yhdysvaltain rooli on.

- Bremer on Irakin diktaattori. Hänellä on rahat, hänellä on nimenkirjoitusoikeus. Mitään ei tapahdu ilman hänen hyväksyntäänsä tässä maassa, Irakin YK-erityislähettiläs Lakhdar Brahimi painottaa.

USA:n ehdotuksen pääkohdat

Yhdysvaltain päätöslauselmaehdotuksessa Irakin virkaatekevää hallitusta valvomaan koottaisiin maakunnista parlamenttia muistuttava kansalliskokous.

Varsinaisen parlamentin ja sen luottamusta nauttivan hallituksen on määrä valmistella Irakille uusi perustuslaki.

Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkojen maassaololupa päätyisi kun Irakiin syntyy perustuslain mukainen hallitus.

Myös Ranska ja Espanja haluavat muutoksia lauselmaan

Yhdysvaltain ja Britannian esittelemä uusi Irakia koskeva YK-päätöslauselma vaatii lisää muutoksia, sanoi Ranskan presidentti Jacques Chirac.

- Vaikka se onkin hyvä pohja keskustelulle, vaatii se lisäparannuksia Irakin hallituksen täyden itsemääräämisoikeuden, erityisesti sotilasasioissa, vahvistamiseksi, hän sanoi.

Myös Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos kaipaa esitykseen parannuksia. Hänen mukaansa siinä on hyviä kohtia, mutta toiset kohdat vaativat parannuksia.

(MTV3-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 02.06.2004)

Lue myös:

    Uusimmat