Mainos

USA vetämässä tukeaan Arafatilta

USA vetää tukeaan Arafatilta. USA:n presidentin turvallisuusneuvonantajan mukaan palestiinalaisten nykyjohto ei ole oikea Palestiinan valtion luomiseen.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice sanoi tänään, ettei palestiinalaisten nykyjohto ole oikea Palestiinan valtion luomiseen.

-Nykyinen palestiinalaisjohto ei ole sellainen, joka voi johtaa sellaista Palestiinan valtiota, jollaisen me tarvitsemme, Rice sanoi Fox News -uutislähetyksessä Washingtonissa.

Nykyistä palestiinalaishallintoa johtaa kansainvälisesti tunnustettu palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat.

Israel on useaan otteeseen voimakkaasti vaatinut Arafatin syrjäyttämistä.

Erekat: Puuttumista palestiinalaisten asioihin

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat luonnehti tänään Ricen lausuntoa röyhkeydeksi ja puuttumiseksi palestiinalaisten asioihin.

Rice haluaa Erekatin mielestä palestiinalaisjohdon suostuvan antautumaan Israelin pääministerin ehdotuksille syrjäyttää Arafat.

Powell: Arafat yhä neuvottelukumppani

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi tänään, että Yhdysvallat hyväksyy yhä Arafatin keskustelukumppanikseen. Powell teki asian selväksi monissa tv-haastatteluissa tänään.

-On Israelin, palestiinalaisten ja muiden maiden etujen mukaista, että neuvotellaan niiden palestiinalaisjohtajien kanssa, joita palestiinalaiset pitävät johtajinaan, sanoi Powell.

Arafatin suosio on viime aikojen tapahtumien myötä kasvanut. Powell jatkoi, että sen tilanteen kanssa on toimittava.

Sharon vierailulla Yhdysvalloissa

Israelin pääministeri Ariel Sharon matkusti tänään Yhdysvaltoihin Valkoisen talon kutsumana. Hän kertoi ennen lähtöään vievänsä mukanaan vakavasti otettavan rauhansuunnitelman Lähi-idän kriisin lopettamiseksi.

Ennen matkaa julkisuuteen tuli tietoja, joiden mukaan Sharon aikoo painostaa Yhdysvaltoja syrjäyttämään palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin mahdollisista uusista rauhanneuvotteluista.

Sharon tapaa presidentti George W. Bushin tiistaina Washingtonissa.

Pääministeri kertoi lähtönsä aattona amerikkalaiselle tv-kanavalle esittävänsä "ehkä tähänastisista vakavimmin otettavan rauhansuunnitelman rauhan saavuttamiseksi Lähi-idässä". Hän ei kertonut sen yksityiskohdista.

Israelilaisten poliittisten lähteiden mukaan se heijastelee kuitenkin hänen aiemminkin esittämiään ehdotuksia pitkän ajan väliaikaisesta ratkaisusta. Se sisältäisi mm. Israelin puskurivyöhykkeiden rakentamisen Länsirannalle ja juutalaisten siirtokuntien pysymisen alueella. Hän haluaisi myös korvata palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin maltillisemmalla johdolla.

Israelilainen Haaretz-lehti kertoi suunnitelmasta, että väkivallattoman kauden aikana palestiinalaishallinto rakennettaisiin entiselleen. Tämän väliaikaiskauden jälkeen Israel suostuisi poliittisiin neuvotteluihin, jotka tähtäisivät Palestiinan valtioon. Neuvottelut pitäisi Sharonin mielestä käydä ilman Arafatia. Sharon ei kuitenkaan lehden mukaan pidä Arafatin sivuuttamista ennakkoehtona neuvotteluiden aloittamiselle.

Tukeakseen hankettaan Arafatin sivuuttamisesta Sharon aikoo esitellä todisteita, jotka Israelin mukaan liittävät Arafatin henkilökohtaisesti Israelin vastaisiin terrori-iskuihin.

Israelilainen ministeri Danny Naveh esitteli tänään 100-sivuisen selvityksen, joka hänen mukaansa sisältää todisteita siitä, että Arafat on rahoittanut hyökkäyksiä Israeliin. Tiedot perustuvat pääosin Israelin tiedustelupalvelun äskeisen sotilasoperaation aikana takavarikoimiin asiakirjoihin.

Palestiinalaiset kiistivät jo ennen tätä päivää tiedot ja sanoivat, että asiakirjat on väärennetty tai käännetty väärin.

Egypti tukee Arafatia

Arafat tapasi tänään Ramallahissa Egyptin ulkoministerin Ahmed Maherin. Neuvottelujen jälkeen Maher sanoi Ammanin lentokentällä, ettei Yhdysvaltain esittämää rauhankokousta voida järjestää ilman Arafatia. Hän sanoi, ettei vaaleissa valitun presidentin asemaa voida asettaa epäilyksen alaiseksi.

Maher toisti Egyptin konferenssin järjestämisen ehdon, jonka mukaan Israelin on vetäydyttävä maaliskuun lopun jälkeen miehittämiltään palestiinalaisalueilta. Maher tähdensi, että Egyptin, Jordanian, Syyrian ja Libanonin tulee osallistua kokoukseen.

Arafat tapasi korkea-arvoisen ulkomaan edustajan nyt ensi kertaa sen jälkeen, kun Israel oli lopettanut hänen saartonsa Ramallahissa.

Israel surmasi palestiinalaislapsia

Ainakin kolme palestiinalaislasta sai surmansa tänään Israelin tulituksessa eri puolilla Länsirantaa.

Palestiinalaisten sairaalalähteet kertoivat, että Israelin panssarivaunut ampuivat kahdeksanvuotiaan pojan kuoliaaksi ja haavoittivat vakavasti toista 16-vuotiasta poikaa Tulkarmin läheisyydessä.

Silminnäkijöiden mukaan Israelin joukot tunkeutuivat viime yönä palestiinalaisten hallinnoimaan Tulkarmin kaupunkiin. Lisäksi palestiinalaisnainen ja hänen kaksi lastaan saivat surmansa Israelin tulituksessa lähellä Jeninin kaupunkia Länsirannalla.

Israelin armeija ilmoitti avanneensa tulen Jeninin kaakkoispuolella sen jälkeen, kun alueella oli räjähtänyt pommi. Sotilaslähteiden mukaan räjähdys tapahtui Israelin joukkojen tukikohdan läheisyydessä. Partioiviin joukkoihin kohdistuneessa iskussa haavoittui lievästi yksi sotilas.

Israelin joukot kertoivat tulittaneensa palestiinalaissiviilejä vahingossa. Armeijan pahoittelevassa lausunnossa vakuutettiin, että sotilaat avasivat tulen havaittuaan epäilyttäviä henkilöitä ja että tapausta tutkitaan. Sotilaslähteiden mukaan pommien asettajat jäävät usein räjähdysten jälkeen lähistölle.

Israelin radiossa kerrottiin, että palestiinalaisnainen ja hänen lapsensa juoksivat poispäin säikähdettyään räjähdystä. Israelin joukot luulivat heitä tällöin paikalta pakeneviksi palestiinalaistaistelijoiksi.

Sairaalalähteiden mukaan surmansa saanut nainen oli 32-vuotias ja lapset kolme- ja neljävuotiaita.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yli 1 300 palestiinalaista ja 460 israelilaista on saanut surmansa sen jälkeen, kun uusi väkivallan kierre alkoi syyskuussa 2000.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.