Mainos

USA vetää joukkojaan Euroopasta ja Aasiasta

Joukkojen vetäytyminen on osa Yhdysvaltain sotilasvoimien uudelleenjärjestelyä terrorismin vastaisen sodan puitteissa.

USA:n presidentti George W. Bush on ilmoittanut kymmenientuhansien amerikkalaissotilaiden vetämisestä Euroopasta ja Aasiasta.

- Vaikka meillä yhä on merkittävästi sotilaita ulkomailla, tänään ilmoittamani suunnitelman mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana kotiutamme 60 - 70 000 sotilasta, Bush kertoo.

Uudelleenjärjestely koskee noin 70 000 sotilasta Euroopassa ja Aasiassa. Yhdysvalloilla on tällä haavaa yli 100 000 sotilasta Euroopassa ja toiset satatuhatta Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

Osa sotilaista vedetään takaisin Yhdysvaltoihin ja osa sijoitetaan uudelleen muihin ulkomailla oleviin tukikohtiin.

Puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan muutokset kestävät vuosia, eikä suuria joukkojen siirtoja odoteta lähiaikoina.

Saksan joukot minimiin

Suurin muutos on Saksassa josta Yhdysvallat haluaisi poistua lähes kokonaan. Britannia menettää laivastopäämajan Italiaan jota vahvistetaan. Koreaa ohennetaan myös. Aasiassa Guamin saaritukikohta kasvaa.

Uudet painopisteet ovat Lähi-idän ympäristössä ja Etelä-Aasiassa.

Linnoitusmaisten vanhojen tukikohtien sijaan halutaan esimerkiksi kylmiä laitevarastoja, jotka hetkessä voidaan aktivoida. Euroopassa uusia laihoja tehotukikohtia odotetaan ehkä Romaniaan ja Bulgariaan.

Aasiassa taustalla on myös mietiskely Kiinan ja Venäjän sotilaallisesta kehityksestä. Juuri nyt suurin yksittäinen kohde on Irak. Sieltä Yhdysvallat ei vetäydy pitkään aikaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.