Mainos

USA: Venäjän vetäytyminen ydinasesopimuksesta olisi ongelma

Jos Yhdysvallat sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Itä-Eurooppaan, Venäjä saattaa vetäytyä maiden välisestä INF-sopimuksesta. Venäjän puolustusministeri on kutsunut sopimusta kylmän sodan jäänteeksi.

Venäjän irtautuminen keskimatkan ydinohjusten riisuntasopimuksesta (INF) olisi ongelma erityisesti Euroopalle, mutta myös Yhdysvalloille, arvioi Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates.

Venäjä on vihjannut saattavansa vetäytyä vuoden 1987 INF-sopimuksesta, jos Yhdysvallat sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Puolaan ja Tshekkiin. Äskettäin varoituksen uudisti yleisesikuntapäällikkö Juri Balujevski.

Gatesin mukaan Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä ei ole Venäjälle uhka. Todennäköisempänä hän piti sitä, että Venäjä harkitsisi sopimuksesta vetäytymistä Venäjän itä- ja eteläpuolella kehittyvien uhkakuvien vuoksi.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov kutsui äskettäin Venäjän ja Yhdysvaltain välistä INF-sopimusta kylmän sodan jäänteeksi. Hänen mukaansa muut maat kehittävät kyseisiä aseita, mutta Yhdysvaltain ja Venäjän kädet ovat sopimuksella sidotut.

Presidentti Vladimir Putin puolestaan hyökkäsi voimallisesti Yhdysvaltoja vastaan Münchenissä pitämässään puheessa. Putin arvosteli tuolloin Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmää koskevia suunnitelmia sekä Naton laajentumista itään. Myös Yhdysvaltain johtava asema maailmalla sai Putinilta haukut.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.