Mainos

USA: Venäjä myynyt sotilastarvikkeita Irakiin

USA syyttää Venäjää kiellettyjen sotilastarvikkeiden myynnistä Irakille. Venäjä kiistää rikkoneensa YK:n asettamia pakotteita.

Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer sanoi tänään, että Yhdysvalloilla on pitäviä todisteita siitä että venäläisfirmat ovat myyneet sotilastarvikkeita Irakille. Yhdysvallat vaatii sotilastarvikkeiden myynnin välitöntä lopettamista.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov kieltää Yhdysvaltain väitteet sotilastarvikkeiden kaupasta. Ivanovin mukaan Venäjä ei ole rikkonut YK:n pakotteita, jotka kieltävät asekaupat Irakin kanssa.

Valkoisen talon mukaan venäläisyritykset olisivat myyneet Irakiin panssarintorjuntaohjuksia, pimeänäkölaitteita ja laitteita, joilla voidaan häiritä sotilaskoneita ja satelliittiohjattuja pommeja ohjaavaa GPS-satelliittipaikannusjärjestelmää.

Fleischerin mukaan Yhdysvallat on vaatinut Venäjän hallitusta lopettamaan heti kaiken tämänkaltaisen, "levottomuutta herättävän", avun Irakille.

Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan pian keskustelemaan Irakin-sodasta. UlkoministeriIvanov esitti Venäjän toiveen tänään tavattuaan kuubalaisen virkaveljensä Felipe Perez Roquen Moskovassa. Ivanov vaati myös Yhdysvaltoja keskeyttämään sotatoimet. Hänen mukaansa Irakia uhkaa nyt humanitaarinen katastrofi ja sen lisäksi ympäristötuhot.

-Olemme huolissamme siitä, että ihmiset tekevät kuolemaa Irakissa, maalle aiheutetaan suurta tuhoa ja suuri määrä ihmisiä joutuu pakolaisiksi, hän sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Ranskan ja Kiinan tavoin Venäjä vastusti viimeiseen asti Yhdysvaltain Britannian tuella aloittamaan sotaa, jota se pitää YK:n peruskirjan vastaisena. Venäjän mukaan Irak olisi pitänyt riisua joukkotuhoaseista rauhanomaisin keinoin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 24.03.2003).

(Yhdeksän uutiset 24.03.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.