Mainos

USA varoitti Saudi-Arabiaa terrori-iskusta

Riadin pommi-iskut ovat saaneet Yhdysvallat varuilleen. Alkuviikon terrori-iskusta maa varoitti Saudi-Arabiaa etukäteen.

Yhdysvallat varoitti Saudi-Arabiaa tulevasta terrori-iskusta useita päiviä etukäteen.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan presidentti George W. Bushin neuvonantaja matkusti Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin varoittamaan saudeja iskusta.

Valkoinen talo kritisoi Saudi-Arabiaa siitä, että maa ei reagoinut tarpeeksi nopeasti saamaansa kritiikkiin.

Riadissa tehty itsemurhaisku tappoi alkuviikosta kymmeniä ihmisiä.

Yhdysvallat varuillaan

Riadin pommi-iskut ovat saaneet Yhdysvallat varuilleen. Yhdysvallat varoittaakin terroristijärjestö al-Qaidan mahdollisista iskuista Malesiassa ja Itäisessä-Afrikassa. Huolimatta 20 kuukautta jatkuneesta terrorisminvastaisesta sodasta tuntuu al-Qaida -liike olevan edelleen toimintakykyinen.

Kansainväliseen terrorismiin perehtyneiden tutkijoiden mukaan, joita uutistoimisto Reuters on haastatellut, al-Qaida laajentaa toimintaansa juuri Malesian ja Kenian kaltaisiin maihin. Uusia operaatioita suunnitellaan jopa vuosia, ja vaikka välillä vaikuttaisikin siltä, että liike on lopettanut toimintansa, valmistelevat hiljaiset solut jatkuvasti uusia iskuja. Kuolema oikean asian on näille miehille elämän tarkoitus.

Terrorismi jatkuu ympäri maailmaa?

Yhdysvaltain tapa käyttää rajusti voimaa al-Qaidan tukahduttamiseksi ei asiantuntijoiden mukaan ole paras mahdollinen tapa. Terroristien näkökulmasta jokainen eliminoitu terroristi on marttyyri, joka innostaa uusia nuoria miehiä sotaan.

Mikäli länsimaat, ja etenkään Yhdysvallat, ei löydä yhteistä kieltä ja arvopohjaa terroristien kanssa, tulee islmailainen terrorismi jatkumaan ympäri maailmaa, arvioi al-Qaidaan perehtynyt tutkija.

Länsimaisesta näkökulmasta, ja näiden kuvien valossa, voi kuitenkin olla vaikea ihan heti löytää yhteistä arvopohjaa rakentaville keskusteluille.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 15.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.