Mainos

USA varoittaa Indonesian armeijaa

Yhdysvallat on varoittanut Indonesian armeijaa yrittämästä vallankaappausta presidentti Abdurrahman Wahidia vastaan.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Richard Holbrooke sanoi eilen, että Washington on erittäin huolestunut tiedoista, joiden mukaan Indonesiassa suunniteltaisiin sotilasvallankaappausta.

-Toivon, että nämä huhut eivät pidä paikkaansa. Kaikki sotilaallista seikkailua hautovat Indonesian armeijan upseerit unohtavat elävänsä 21. vuosisadalla, Holbrooke sanoi puhelinuutiskonferenssissa indonesialaisten toimittajien kanssa.

Holbrooke sanoi Yhdysvaltain seuraavan Indonesian tapahtumia huolestuneena, mutta tuntevan samalla myötätuntoa. Meneillään on suuri draama, demokratian ja uudistusten kamppailu korruptiota ja militarismia vastaan, hän sanoi.

Holbrooke mainitsi Itä-Timorissa viime vuonna puhjenneet väkivaltaisuudet ja sanoi, että paine sotarikostuomioistuimen perustamisesta niiden selvittämiseksi kasvaa YK:ssa, jolleivät kenraalit suostu yhteistyöhön oman maansa tutkijoiden kanssa.

-Tietyt kenraalit yrittävät estää tutkijoita tekemästä työtään, Holbrooke sanoi viitaten Indonesian kansallisen ihmisoikeuskomission parhaillaan meneillään olevaan tutkimukseen Itä-Timorin kansanäänestyksen jälkeen puhjenneista raakuuksista.

Itä-Timorissa puhkesi laaja murha- ja tuhopolttokampanja, kun alueen asukkaat olivat hyväksyneet itsenäisyyden kansanäänestyksessä 30. elokuuta. Väkivaltaisuuksista syytettiin paitsi puolisotilaallisia indonesialaisia joukkoja myös Indonesian armeijan sotilaita.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.