Mainos

USA varautuu joukkojen siirroilla mellakoiden kiihtymiseen

Yhdysvallat kertoi lauantaina varautuvansa joukkojen siirroilla rienauselokuvan vastaiseen mellakointiin. Mielenosoituksia on tähän mennessä ollut parissakymmenessä eri maassa, ja lauantaina ne levisivät muun muassa Australiaan ja Malediiveille.

Taleban-liike iski lauantaina Etelä-Afganistanissa tukikohtaan, jolloin kaksi amerikkalaista sai surmansa. Talebanin mukaan hyökkäys oli kosto elokuvasta.

Pakistanissa, Jemenissä ja Somaliassa ääri-islamistit ovat yllyttäneet muslimeja hyökkäämään amerikkalaisia vastaan.

Profeetta Muhammadia pilkkaavan videon synnyttämissä väkivaltaisuuksissa kuoli perjantaina eri maissa yhteensä ainakin yhdeksän mielenosoittajaa.

Yhdysvaltain lähetystöjen ja konsulaattien lisäksi mielenosoittajat ovat hyökänneet muun muassa amerikkalaisia kouluja ja pikaruokapaikkoja vastaan.

- Meidän täytyy varautua siihen, että mielenosoitukset karkaavat käsistä, Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta sanoi lauantaina Foreign Policy -lehdessä. Hän ei kertonut varautumisesta yksityiskohtia.

Yhdysvallat on kertonut lähettäneensä lisäjoukkoja Libyaan ja Jemeniin suojaamaan lähetystöjä. Jemenin parlamentti ilmoitti kuitenkin lauantaina vastustavansa joukkojen tuloa. Myös Sudan on torjunut Yhdysvaltain hallituksen pyynnön erikoisjoukkojen lähettämisestä, kertoi maan uutistoimisto.

Presidentti Barack Obama puuttui radiopuheessaan mellakointiin. Hän tuomitsi islamin halventamisen mutta sanoi myös, etteivät amerikkalaisten vastaiset hyökkäykset ole perusteltavissa eikä niitä tulla sietämään.

Tuottaja poliisiasemalle

Kaliforniassa viranomaiset veivät lauantaina kuulusteluihin miehen, jonka uskotaan olevan kohua nostattaneen elokuvan tuottaja.

Nakoula Bassily Nakoulan epäillään rikkoneen ehdonalaisen tuomionsa ehtoja. Nakoula on tuomittu Yhdysvalloissa petoksesta, mutta hän pääsi vapauteen sillä ehdolla, ettei käytä internetiä viiteen vuoteen.

Mies ilmaantui lyhyiden kuulustelujen jälkeen ulos poliisiasemalta, eikä kuulustelujen sisällöstä tai tuloksista ollut tietoja.

Nakoula on kertonut haastattelussa ladanneensa videopalvelu Youtubeen Muhammadia herjaavan videopätkän. Hän sanoo harkitsevansa myös koko elokuvan julkaisua. Nakoula on 55-vuotias koptikristitty ja lähtöisin Egyptistä.

Google ei poista videota

Innocence of Muslims -elokuvan taustavoimista paljastui viikonloppuna uusia tietoja. Viranomaisten mukaan filmiä on ollut tekemässä oikeistolainen, konservatiivinen järjestö Media for Christ Kaliforniasta.

Media for Christin perustaja on myös Egyptin kopteja. Ryhmän nettisivut ja Facebook-profiili katosivat verkosta perjantaina.

Filmin ohjaajaksi on ilmoitettu 65-vuotias amerikkalainen Alan Roberts. Hän on tiettävästi aiemmin tehnyt uraa pornoelokuvien parissa, kertoi Gawker-nettisivusto.

Kohun keskiössä olevassa 14-minuuttisessa videopätkässä profeetta Muhammad muun muassa kuvataan sängyssä eri naisten kanssa ja hän puhuu lasten tappamisesta.

Hakukoneyhtiö Googlen mukaan video ei ole Youtuben sääntöjen vastainen eikä sitä siksi poisteta. Valkoinen talo oli pyytänyt Googlea selvittämään asiaa.

Google kertoo kuitenkin sensuroineensa videota joissakin maissa kuten Intiassa ja Indonesiassa. Yhtiön mukaan perusteena on ollut paikallinen lainsäädäntö eikä poliittinen painostus.

(MTV3 - STT - AFP - REUTERS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.