Mainos

USA vapauttaisi Irakin öljyviennin

Yhdysvallat ehdotti torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että Irakin sallittaisiin viedä rajattomasti öljyä ulkomaille elintarvike- ja lääkeostoja varten. -Me keskustelemme liittolaistemme kanssa turvallisuusneuvostossa mahdollisuuksista poistaa Irakille asetettu, öljynviennistä saatava tulokatto, sanoi korkea-arvoinen amerikkalaisvirkamies viitaten tuloihin, jotka Irak voi käyttää ruuan ja lääkkeiden hankkimiseen kansalaisilleen.

Irak saa tällä haavaa myydä öljyä 5,25 miljardin dollarin arvosta puolivuosittain. Irak ei ole kuitenkaan pystynyt viemään öljyä paljonkaan yli 3 miljardin arvosta tuotantovaikeuksien ja öljyn alhaisen hinnan vuoksi. Vaikka vientirajoitusta helpotettaisiin, Irak tuskin kykenisi lisäämään vientiään nykyisestä ilman öljyteollisuudessa tehtäviä parannuksia. Amerikkalaisviranomainen huomauttikin, että ehdotuksella pyritään vesittämään Irakin johtajan Saddam Husseinin saama myötätunto pakotteiden kurimuksessa elävien kansalaisten kärsimyksistä.

-On selvää, että me tunnemme suurempaa myötätuntoa hänen kansaansa kohtaan kuin hän itse tekee, virkamies totesi. Ranska sanoi keskiviikkona, että Irakin vastainen öljynvientirajoitus on aikansa elänyt. Ranska perusteli näkemystään juuri tavallisten irakilaisten vaikeuksilla. Venäjä toivotti torstaina Ranskan ehdotuksen tervetulleeksi ja sanoi yhtyvänsä ranskalaisten näkemyksiin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.