USA valmis neuvottelemaan Pohjois-Korean kanssa

USA on valmis käymään kahdenvälisiä neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa, mutta ne aloitetaan vasta kun maa lopettaa ydinaseohjelmansa.

Yhdysvallat sanoi tänään olevansa valmis keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa siitä, miten maa voisi kunnioittaa päätöksiä, joissa se on sitoutunut olemaan kehittelemättä ydinaseita.

Yhdysvallat kertoi kannastaan Japanin ja Etelä-Korean diplomaattien kanssa Washingtonissa käytyjen neuvottelujen jälkeen. -Yhdysvaltain delegaatio teki selväksi, että Yhdysvallat on halukas keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa siitä, miten se voi täyttää velvoitteensa kansainvälistä yhteisöä kohtaan. Delegaatio korosti kuitenkin, että Yhdysvallat ei tule tekemään mitään myönnytyksiä Pohjois-Korealle sen vuoksi, että se noudattaa voimassa olevia velvoitteita, lausunnossa sanottiin.

Myös presidentti George W. Bush sanoi tänään puheessaan Chicagossa diplomatian olevan toimiva menetelmä Pohjois-Korean kriisin lopettamisessa.

Pohjois-Korea varoitti tänään Yhdysvaltoja sanoen, että maan ydinohjelman vuoksi julistetut talouspakotteet merkitsisivät sodanjulistusta. Pohjois-Korean mukaan sodan sijaan osapuolten pitäisi ryhtyä neuvottelemaan.

Muutamia tunteja Pohjois-Korean varoituksen jälkeen korkeat amerikkalaiset, eteläkorealaiset ja japanilaiset diplomaatit kokoontuivat Yhdysvaltain ulkoministeriöön sopimaan yhteisestä kannasta Pohjois-Korean aiheuttamaan ydinkriisiin. Kokous pidettiin Pohjois-Koreaa seuraavan ns. kolmikantaryhmän (TCOG:n) puitteissa.

Aasian-politiikasta vastaavan ulkoministeriön virkamiehen James Kellyn johtamaan kokoukseen osallistuivat mm. Etelä-Korean apulaisulkoministeri Lee Tae Shik sekä Mitoji Yabunaka Japanin ulkoministeriöstä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA puolestaan varoitti, että Pohjois-Korealla on vain muutama viikko päästää järjestön tarkastajat takaisin maahan.

-Pakotteet tarkoittavat sotaa ja sodassa ei tunneta armoa. Yhdysvaltain pitäisi mieluummin valita neuvottelut kuin sota ja olla tietoinen, että sen on maksettava kova hinta piittaamattomista toimista, sanoi Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA.

KCNA otti kantaa viime kuussa tapahtuneeseen selkkaukseen, jossa Yhdysvallat takavarikoi hetkeksi Jemeniin matkalla olleen aluksen. Alus kuljetti Pohjois-Koreassa valmistettuja ohjuksia. KCNA tuomitsi takavarikoimisen sanoen sen olevan osa Yhdysvaltain räätälöimää Pohjois-Korean vastaista strategiaa.

-Strategia merkitsee täydellisiä taloudellisia pakotteita, joiden tarkoituksena on eristää ja tukahduttaa DPRK (Pohjois-Korea), uutistoimisto sanoi.

Yhdysvallat ei hyökkää

Yhdysvallat toisti eilen lupauksensa olla hyökkäämättä Pohjois-Koreaan. Presidentti George W. Bush sanoi, että Yhdysvallat on valmis käymään kahdenvälisiä neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa, mutta ne aloitetaan vasta kun maa lopettaa ydinaseohjelmansa.

Etelä-Korean edustaja matkusti tänään Washingtoniin tarkoituksena löytää kompromissi viime kuussa leimahtaneeseen kriisiin. Pohjois-Korea karkotti IAEA:n tarkastajat ja sanoi käynnistävänsä uudelleen ydinreaktorin, jonka sulkemisesta sovittiin vuoden 1994 sopimuksessa.

Etelä-Korean kompromissiehdotuksesta julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Pohjois-Korealle tarjottaisiin myönnytyksiä, jos se luopuu ydinohjelmastaan. Yhdysvallat vakuuttaisi kirjallisesti, ettei se hyökkää Pohjois-Koreaan, ja jatkaisi öljytoimituksia maahan.

Japanilainen Kyodo-uutistoimisto kertoi tänään, että Pohjois-Korea on jo saattanut saada tuotettua pienen määrän plutoniumia sen jälkeen kun kiistanalaisesta ydinreaktorista viime kuussa poistettiin IAEA:n sinetit. Kyodon mukaan asiasta kerrotaan IAEA:n 35 jäsenmaalle toimitetussa asiakirjassa. Asiakirjan mukaan tällä määrällä plutoniumia ei vielä valmisteta ydinpommia, mutta kylläkin "likainen pommi", joka levittäisi radioaktiivista materiaalia räjähtäessään.

Monien tarkkailijoiden mielestä uhmakas Pohjois-Korea pelaa nyt vaarallista peliä. Pelin tarkempi luonne ei kuitenkaan ole vielä käynyt selville.

IAEA: P-Korealla vain muutama viikko aikaa

IAEA:n mukaan Pohjois-Korealla on vain muutama viikko aikaa päästää järjestön tarkastajat takaisin maahan. Jos näin ei tapahdu, IAEA siirtää kysymyksen käsittelyn YK:n turvallisuusneuvostolle, sanoi järjestön pääjohtaja Mohamed ElBaradei CNN-televisiokanavalle. Tarjous ei ElBaradein mukaan ole voimassa ikuisesti, kyse on vain viikoista. Hänen on raportoitava turvallisuusneuvostolle tilanteesta "kiireisenä kysymyksenä"

-Tulkitsen kiireellisyyden merkitsevän korkeintaan viikkoja, hän sanoi.

IAEA hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa Pohjois-Koreaa kehotettiin lopettamaan yritykset ottaa uudelleen käyttöön aiemmin suljetut ydinreaktorit ja päästämään tarkastajat takaisin. Samalla järjestö päätti, ettei se toistaiseksi vie ydinkiistaa YK:n turvallisuusneuvostoon.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat