Mainos

USA valmis muuttamaan Irak-päätöslauselmaa

Uudesta Irak-päätöslauselmasta äänestetään YK:n turvallisuusneuvostossa aikaisintaan huomenna. Yhdysvallat on luvannut tehdä ehdotukseen vielä muutoksia ennen äänestystä varmistaakseen päätöslauselman läpimenon.

Yhdysvallat ja Britannia ovat valmiita muuttamaan Irak-päätöslauselmaehdotustaan YK:n turvallisuusneuvostossa.

Maat ovat ilmoittaneet myös, että äänestys uudesta päätöslauselmasta siirretään huomiseen.

- Alunperin keskustelimme keskiviikosta äänestyspäivänä, mutta muutamien esille nousseiden asioiden vuoksi sovimme, että äänestämme todennäköisesti torstaiaamuna, Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs John Negroponte sanoi.

Diplomaatit kertoivat, että neljä tuntia kestäneissä keskusteluissa vaadittiin useita muutoksia Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan päätöslauselmaehdotukseen. Yksi diplomaatti kertoi, että jotkut turvallisuusneuvoston jäsenet vaativat Irakin miehitykselle 12 kuukauden määräaikaa. Sen jälkeen miehityksestä päätettäisiin uudelleen turvallisuusneuvostossa. Negroponte totesi, että Yhdysvallat ei aio suostua määräaikaan.

Jos turvallisuusneuvosto hyväksyy päätöslauselmaehdotuksen, Irakin vastaiset pakotteet poistuvat. Ehdotuksen mukaan sodan voittajavaltiot hallitsisivat Irakia siihen asti, kunnes maahan valitaan uusi hallinto. Yhdysvaltain johtama liittouma saisi myös päättää Irakin öljyvaroista ja niistä saatavien tulojen käytöstä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.