Mainos

USA vaatii Pohjois-Koreaa sopimaan ydinaseneuvottelujen ajankohdasta

USA:n mukaan Pohjois-Korean täytyy sitoutua tulemaan neuvottelupöytään tiettynä päivänä ja ilman ennakkoehtoja.

Yhdysvallat vaatii Pohjois-Koreaa sopimaan kuudenvälisten ydinaseneuvottelujen jatkamisen ajankohdasta.

- Pohjois-Korean täytyy sitoutua tulemaan neuvottelupöytään tiettynä päivänä ja ilman ennakkoehtoja, ja sen on oltava valmis keskustelemaan vakavasti siitä, kuinka etenemme, viestitti Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan.

Pohjois-Korean ja Etelä-Korean väliset korkean tason neuvottelut päättyivät tänään pettymykseen siltä osin, ettei Pjongjang suostunut asettamaan päivämäärää ydinaseneuvottelujen jatkamiselle. Kyseessä olivat ensimmäiset korkean tason neuvottelut maiden välillä yli vuoteen.

Pohjois-Korean ja Etelä-Korean yhteisessä julistuksessa todettiin, että naapurusten viimekätinen tavoite on Korean niemimaan riisuminen ydinaseista. Julistuksen mukaan maat ovat sopineet "erityisistä keinoista ydinaseongelman ratkaisemiseksi keskustelun avulla, kun ilmapiiri on kypsä".

Etelä-Korean delegaatiota johtanut yhdistymisministeri Chung Dong-Young kertoi maansa suostutelleen Pohjois-Koreaa päivämäärän nimeämiseen.

- Olemme patistaneet Pohjois-Koreaa palaamaan neuvotteluihin jo heinäkuussa, mutta emme ole saaneet tähän selkeää vastausta.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan maiden välisissä neuvotteluissa on silti nähtävissä merkkejä Pjongjangin hienoisesta pehmenemisestä, sillä yleensä Pohjois-Korea ei ole suostunut keskustelemaan ydinasekysymyksestä Koreoiden välisissä tapaamisissa.

Neuvotteluissa sovittiin muun muassa Etelä-Korean naapurilleen antamasta ruoka-avusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.