Mainos

USA vaatii pääsyä Saddamin tiloihin

Yhdysvaltain mukaan Irakin on taivuttava päästämään YK:n asetarkastajat kaikkiin paikkoihin, jonne nämä haluavat mennä. Irak ilmoitti aiemmin, ettei se tule päästämään tarkastajia presidentin tiloihin.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Martin Indyk sanoi tiistaina, että kiista on Irakin ja YK:n välinen. Yhdysvallat tukee täysin YK:n kantaa, jonka mukaan Irakin on päästettävä asetarkastajat joka paikkaan, minne nämä haluavat mennä.

Irak on ilmoittanut, ettei se tule päästämään kansainvälisiä asetarkastajia presidentin tiloihin. YK:n asetarkastusryhmän Unscomin johtajan Richard Butlerin mukaan Irak on kuitenkin luvannut helpottaa asetarkastajien pääsyä muihin arkaluontoisiksi määriteltyihin kohteisiin.
-Irak on ilmoittanut, ettei se päästä asetarkastajia koskaan presidentin tiloihin, Butler kertoi neuvoteltuaan Irakin varapääministerin Tareq Azizin kanssa Bagdadissa maanantaina.

Butlerin mukaan Irakin kielto on jyrkässä ristiriidassa YK:n turvallisuusneuvoston vaatimusten kanssa. YK on vaatinut Irakia päästämään tarkastajat kaikkiin näiden haluamiin paikkoihin tarkastajille sopivina aikoina.

Butlerin mukaan Irak ei ole vielä määritellyt tarkemmin niitä presidentin tiloja, joihin tarkastajilla ei ole asiaa. Irak Unscom ovat kuitenkin päässeet lähemmäksi sovintoa kiistassa, joka koskee muiden arkaluontoisten kohteiden tarkastamista.
-Olen tyytyväinen siihen, että näillä näkymin meidän pitäisi päästä tekemään työtämme entistä tehokkaammin. Meillä on tulevaisuudessa useampia asetarkastajia tutustumassa kiistanalaisiin kohteisiin ja lisäksi tarkastajien pitäisi päästä näihin kohteisiin nykyistä pikaisemmin, Butler sanoi.

Tarkastusryhmän johtajan mukaan tarkastuskohteet luokitellaan normaaleihin ja arkaluontoisiin kohteisiin sekä presidentin tiloihin, joiden tarkastamista Irak ei siis hyväksy.
Richard Butler tapaa varapääministeri Tareq Azizin uudelleen tiistaina.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.