Mainos

USA uskoo olevansa ainoa supervalta vielä 2015

Yhdysvallat on maailman ainoa supervalta vielä vuonna 2015, arvioi Yhdysvaltain puolustusministeriö uudessa strategiakatsauksessaan. Venäjä ja Kiina ovat tuon ajanjakson jälkeen Yhdysvaltojen mahdollisia kilpailijoita, mutta niiden tulevaisuus näyttää epävarmalta, todetaan katsauksessa.

Venäjän asevoimat menettää jatkuvasti iskukykyään, jollei niitä organisoida uudelleen ja supisteta, katsauksessa kirjoitetaan. Venäjän valta-asema riippuu siitä, pystyykö se kehittämään talouttaan vakaassa poliittisessa ympäristössä.

Kiina saattaa katsauksen mukaan kehittyä merkittäväksi sotilaalliseksi voimatekijäksi Aasiassa. Kiinan armeijan uudenaikaistaminen saattaa hidastua maan sisäisten olojen vuoksi "mukaan lukien jännitteet, jotka syntyvät toisaalta nykyaikaisen markkinatalouden ja toisaalta autoritaarisen poliittisen järjestelmän välille".

Alueellisia vaaroja voi katsauksen mukaan syntyä Persianlahdella, missä Iran ja Irak ovat yhä uhkatekijä, sekä Korean niemimaalla "erittäin ennakoimattoman" Pohjois-Korean vuoksi.

Supistukset pieniä

Yhdysvaltojen asevoimien vahvuus olisi katsauksen mukaan pidettävä Euroopassa ja Tyynenmeren alueella nykyisessä eli noin 100 000 miehessä kummassakin. Yhdysvaltojen asevoimien on oltava valmis käymään kahta suurta sotaa samanaikaisesti, esimerkiksi Lähi-idässä ja Koreassa.

Katsaus ehdottaa useiden tukikohtien sulkemista Yhdysvaltojen omalla maaperällä. Sen sijaan suuriin aseohjelmiin ei esitetä merkittäviä supistuksia.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.