Mainos

USA uhkaa Irakia aseellisella iskulla

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen varoitti tänään Irakia, että maata saattaa uhata sotilaallinen isku, jos se ei suostu yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa.

Yhdysvallat asettaa ensisijalle YK:n ja Yhdysvaltain liittolaisten kanssa tehtävät toimet, mutta Yhdysvaltain yksipuoliset iskut ovat myös yksi vaihtoehto.
-Uskon, että kaikki ovat väsyneitä toimimaan presidentti Saddam Husseinin kanssa, hän sanoi.

Cohenin oli vielä tänään illalla määrä keskustella Irakin tuoreimmasta välirikosta hallituksen muiden jäsenten kanssa. Hän peruutti eilen kiistan vuoksi Aasian-kiertomatkansa. Irakin varapääministeri Tareq Aziz sanoi puolestaan tänään, että Irak pitäytyy päätöksessään myös mahdollisen sotilaallisen uhan edessä.
-Me emme pelkää vastatoimia emmekä uhkauksia, Aziz sanoi.

Irak torjui YK:n kannan

Irak torjui YK:n turvallisuusneuvoston tuomitsevan lausunnon ja toisti tänään, ettei se aio perua päätöstään lopettaa kaikki yhteistyö YK:n asetarkastajien kanssa kunnes kahdeksan vuotta jatkunut Irakin vastainen saarto kumotaan.
-Torjumme turvallisuusneuvoston lausunnon. Emme peru päätöstämme, vaan pitäydymme siinä kunnes Irakin vastainen saarto kumotaan, sanoi varapresidentti Taha Yassin Ramadan.

Samalla hän vaati, että YK:n asetarkastusryhmän johtaja Richard Butler on erotettava ja ryhmän kokoonpanoa muutettava. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi myöhään eilen yksimielisesti Irakin päätöksen lopettaa kaikki yhteistyö YK:n asetarkastajien kanssa. Turvallisuusneuvoston mukaan Irakin päätös rikkoo räikeästi YK:n päätöslauselmia.

YK:n turvallisuusneuvoston brittiläisen puheenjohtajan Sir Jeremy Greenstockin mukaan jäsenmaat vaativat Irakia kumoamaan asetarkastajia koskevat kiellot "välittömästi ja ilman ehtoja". Aiemmin lauantaina Irak ilmoitti keskeyttävänsä yhteistyön YK:n asetarkastajien kanssa.

Irakilaiset lehdet tyytyväisiä

Irakilaiset lehdet onnittelivat tänään maan hallitusta päätöksestä. Lehtien mukaan Butler on vakooja, joka on siirrettävä syrjään. Hallitsevan Baath-puolueen äänenkannattaja al-Thawra-lehti kirjoitti kaikkien irakilaisten olevan valmiit tukemaan ja puolustamaan johdon päätöstä.

Irakin uutistoimiston Inan mukaan ihmisjoukot osoittivat tänään kaduilla tukeaan presidentti Saddam Husseinin tekemälle päätökselle. Irakin parlamentti kokoontuu maanantaina käsittelemään asiaa.

YK keskeytti tarkastukset

YK:n asetarkastajat ovat päättäneet keskeyttää toimintansa Irakissa sen jälkeen kun Irak ilmoitti lopettavansa yhteistyön tarkastajien kanssa, YK:n edustaja kertoi tänään. Edustajan mukaan asetarkastusryhmää (Unscom) johtava Richard Butler on antanut ohjeet siitä, että tarkastuksista pidättäydytään toistaiseksi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvontaryhmä sen sijaan lähti tänään normaalille tarkastuskierrokselle. Irak ilmoitti lauantaina, ettei sen päätös koske IAEA:n valvontatyötä. Myös Unscomin kamera- ja elektroninen valvonta sai jatkua. YK:n virkamiehen mukaan kamerat olivat toiminnassa yhä sunnuntaina.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.