Mainos

USA tyytyväinen Syyrian vetäytymiseen

Syyrian kerrotaan luvanneen, että se vetää kolmasosan joukoistaan Libanonista jo tämän kuun aikana.

Syyria on luvannut vetää kolmasosan sotilaistaan ja tiedusteluväestään Libanonista maaliskuun loppuun mennessä, kertoo Washington Post -lehti verkkonumerossaan lainaten amerikkalaisia ja YK:n lähteitä. Lupaus annettiin Syyrian presidentin Bashar al-Assadinja YK:n erityislähettilään Terje Röd-Larseninneuvotteluissa.

Assad lupasi myös siirtää loput joukoista Bekaan laaksoon ja sulkea Libanonissa toimivat tiedustelupalvelut huhtikuun alkuun mennessä. Lehden mukaan Syyrian ja Libanonin yhteinen sotilaskomissio kokoontuu sen jälkeen 7. huhtikuuta sopimaan loppujen joukkojen vetäytymisen aikataulusta.

Syyrialla on Libanonissa noin 15 000 sotilasta ja 5000 tiedustelupalvelun agenttia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice sanoo, että Syyrian lupaus on "myönteinen". Hänen mukaansa Yhdysvallat jatkaa kuitenkin painostustaan, jotta Syyria noudattaisi täydellisesti YK:n päätöslauselmaa, jossa vaaditaan kaikkien syyrialaisjoukkojen lähtöä Libanonista.

- Ilmeisesti tässä on joitakin myönteisiä elementtejä. On myönteistä, että Syyria aloittaa joukkojen vetämisen Libanonista, eikä pelkästään siirrä niitä rajansa tuntumaan, Rice sanoi ABC-television haastattelussa.

Larsen tapasi Libanonin presidentin

Röd-Larsen on tavannut tänään Libanonin presidentin Emile Lahoudin, joka lupasi myös toimia yhteistyössä YK:n kanssa. Hän huomautti kuitenkin, että Syyrian joukkojen lopullisesta vetäytymisaikataulusta päätetään Libanonin ja Syyrian johtajien kesken. Hänen mukaansa syyrialaisjoukkojen vetäytymistä ei saa kiirehtiä Libanonin turvallisuuden kustannuksella.

Eteläisessä Nabatijehin kaupungissa arviolta 200 000 ihmistä osallistui Hizbollah-liikkeen järjestämään mielenosoitukseen, jossa vastustettiin ulkomaiden sekaantumista Libanonin sisäisiin asioihin. Hizbollah vastustaa syyrialaisjoukkojen vetämistä Libanonista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.