Mainos

USA tyytymätön YK:n ihmisoikeuskomission Sudan-kannanottoon

Yhdysvallat on tyytymätön YK:n ihmisoikeuskomission tämänpäiväiseen Sudan-kannanoton laimeuteen.

EU:n ja Afrikan maiden neuvottelema päätöslauselmaluonnos hyväksyttiin Genevessä komission kuusiviikkoisen istunnon istunnon viimeisenä päivänä.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Richard Williamson vaati, että komissio harkitsisi alkuperäisen, tiukkasanaisemman päätöslauselmaluonnoksen hyväksymistä. Hän varoitti aiemmin komissiota siitä, että läntisellä Darfurin alueella on käynnissä "etninen puhdistus".

Williamson on verrannut maan tilannetta myös Ruandan kymmenen vuoden takaiseen kansanmurhaan.

- Kymmenen vuoden päästä ainoa asia, joka muistetaan komission 60. vuotuisesta istunnosta, on se, nousimmeko vastustamaan Sudanissa meneillään olevaa etnistä puhdistusta, Williamson sanoi toimittajille eilisiltana.

Williamsonin mukaan arviolta 30 000 ihmistä on saanut surmansa ja taisteluja on maan sisällä paennut 900 000 ihmistä. Noin 100 000 ihmistä on paennut naapurimaahan Tshadiin.

Tarkkailijat ovat syyttäneet Sudanin hallituksen joukkoja ja näiden tukemia puolisotilaallisia arabijoukkoja "hirmuvallasta" Darfurissa. Sudan on kiistänyt syytökset siitä, että se olisi hyökännyt "poltetun maan taktiikkaan" turvautuen alueen ei-arabialaisen väestön kimppuun.

Siviileihin kohdistuvia hyökkäyksiä selvittävä YK:n tarkkailijaryhmä pääsi matkustamaan alueelle loppuviikosta.
Tänään YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoi pääsevänsä ensi viikolla viivytysten jälkeen selvittämään avuntarvetta Darfurissa.

WFP on vedonnut hallituksiin saadakseen 82 miljoonaa euroa darfurilaisten avustamiseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.