USA tyrmäsi Bosnian-rauhanturvaoperaation jatkon

YK:ssa etsitään kuumeisesti ratkaisua Bosnian rauhanturvaoperaatiosta koskevaan kiistaan.

Yhdysvallat esti illalla veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen jatkaa YK:n Bosnian-operaatiota, koska muut neuvoston jäsenmaat eivät hyväksyneet sen vaatimusta sulkea rauhanturvaajat Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimintavallan ulkopuolelle.

Päätöksen jälkeen turvallisuusneuvosto päätti jatkaa keskiyöllä päättyneen Bosnian-operaation toimiaikaa vielä kolmella vuorokaudella, jotta kiistaan voidaan etsiä ratkaisua.

Muun muassa sotarikoksia ja kansanmurhia tutkiva Kansainvälinen rikostuomioistuin aloittaa tänään toimintansa Haagissa, Hollannissa. Yhdysvallat ei ole ratifioinut sopimusta tuomioistuimesta.

Nato koolle hätäkokoukseen

Sotilasliitto Nato on kutsunut koolle hätäkokouksen sen johdosta, että Yhdysvallat on uhannut vetäytyä kaikista YK:n rauhanturvatehtävistä, jos sen vaatimuksiin uuden kansainvälisen sotarikostuomioistuimen ICC:n suhteen ei suostuta.

Naton edustajan Yves Brodeurin mukaan mitään päätöksiä ei kuitenkaan aiota kokouksessa tehdä, vaan sen tarkoituksena on vain jakaa tietoa tilanteesta.

Brodeur sanoi, ettei kiista ICC:stä kuitenkaan uhkaa Naton rauhanturvaoperaatiota Bosniassa.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 01.07.2002)

Suomen YK-suurlähettilään mukaan Yhdysvaltain veto ei vaikuttaisi suomalaisten SFOR-joukkojen toimintaan Bosniassa.

(Huomenta Suomi 01.07.2002)

Lue myös:

    Uusimmat