Mainos

USA tunnustaa Makedonian tasavallan

Kreikka on esittänyt Yhdysvalloille vastalauseensa päätöksestä. Maa pelkää sekaannuksia, koska sillä on Makedonia-niminen maakunta.

Yhdysvallat on päättänyt tunnustaa entisestä Jugoslaviasta irtautuneen Makedonian tasavallan. Maasta käytetään kansainvälisesti lyhennettä FYROM, joka tulee sanoista "Jugoslavian entinen tasavalta Makedonia".

Kreikan ulkoministeri Petros Molyviatis sanoi esittäneensä Yhdysvaltojen Kreikan-suurlähettiläälle vastalauseen amerikkalaisten päätöksestä sekä viitanneensa niihin kielteisiin seurauksiin, joita päätöksellä on. Kreikka on jo pitkään vaatinut, ettei maasta käytettäisi Makedonia-nimeä, koska Kreikalla on samanniminen maakunta.

Kun aiemmin Jugoslaviaan kuulunut Makedonian osavaltio itsenäistyi 1991, se halusi kansainvälisesti käytettävän pelkkää Makedonia-nimeä. Kreikka vastusti tätä jyrkästi, ja Turkkia lukuun ottamatta muutkin Nato-maat asettuivat Kreikan kannalle. Makedonia on Kreikan pohjoinen maakunta, ja nimi kytkeytyy Kreikan historiaan muun muassa Aleksanteri Suuren synnyinalueena.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.