USA tukee Turkin EU-jäsenyyttä

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehotti Euroopan Unionia hyväksymään Turkin jäsenekssen. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy torjui Obaman ehdotuksen tuoreeltaan.

Ranskan kanta oli harvinainen poikkeama EU:n ja Yhdysvaltain välienlämmittely kokouksessa. Välit viilenivät edellisen presidentin kaudella ja nyt molemmin puolin Atlanttia ollaan innokkaita korjaamaan välit entiselleen.

-Yhdysvaltojen ja Euroopan pitää lähestyä muslimeja ystävinä, naapureina ja yhteistyökumppaneina, sillä meillä on yhteinen tavoite taistella vääryyttä, suvaitsemattomuutta ja väkivaltaa vastaan. Meidän on rakennetta suhde, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja yhteisiin intresseihin, Barack Obama sanoi huippukokouksessa Prahassa.

-Eteneminen Turkin EU-jäsenyyden suhteen olisi tärkeä signaali siitä, että EU on sitoutunut näihin tavoitteisiin ja varmistaisi puolestaan Turkin ankkuroimista tiukasti Eurooppaan, Obama jatkoi puhuessaan EU-johtajille.

Turkki on jo pitkään kolkutellut EU:n ovia, ja Obaman puhe vahvisti Yhdysvaltain tuen Turkin tavoitteille. Mutta osa EU-maista kuten Saksa ja Ranska vastustavat Turkin jäsenyyttä.

Presidentti Sarkozy sanoi, että Turkin jäsenyydestä päättäminen EU-jäsenmaiden asia, ja toisti samalla vastustavansa Turkin jäsenyyttä.

- Olen aina vastustanut sitä, hän sanoi ranskalaisessa TF1-televisiossa. Sarkozyn mukaan suuri enemmistö jäsenvaltioista on asiasta samaa mieltä kuin Ranska.

- Turkki on hieno maa, Euroopan liittolainen, Yhdysvaltain liittolainen. Sillä on aina oleva etuoikeutettu asema kumppanina. Näkemykseni ei ole muuttunut, eikä muutu, sanoi Sarkozy.

Keskustelut Turkin jäsenyydestä ovat kilpistyneet ihmisoikeuskysymyksiin, uudistusten pysähtymiseen ja pitkään rajakiistaan Kyproksen kanssa. Toiveikkaimmatkin arviot lykkäävät Turkin EU-jäsenyyden pitkälle tulevaisuuteen.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat