Mainos

USA testasi bioaseita laajasti 1960-luvulla

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maassa testattiin 1960-luvulla kylmän sodan aikaan laajasti kemiallisia ja biologisia aseita. Juuri julkisiksi tulleiden raporttien mukaan testejä tehtiin Yhdysvaltain maaperällä sekä Britanniassa ja Kanadassa.

Raporttien mukaan testaus on ollut huomattavasti laajempaa kuin mitä puolustusministeriö on aiemmin kertonut. Yhdysvalloissa testejä tehtiin mm. Alaskassa, Havaijilla, Marylandissa ja Floridassa.

Viranomaisten mukaan kaikissa kokeissa ei kuitenkaan käytetty tappavia kemikaaleja. Joidenkin testien avulla selvitettiin ilmaston ja ympäristön vaikutusta aseiden tehoon.

Vuosien 1962 ja 1971 välillä testattiin mm. Sarin-hermokaasun vaikutusta ihmisiin. Samoin testattiin erittäin vaarallista VX-myrkkyä, joka tappaa uhrinsa noin kymmenessä minuutissa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ja veteraanijärjestö Veteran Affairs yrittävät nyt etsiä testeihin osallistuneita noin 5 000 henkilöä. Kongressi aikoo järjestää kuulemistilaisuuden, missä halutaan selvittää hallituksen vastuu kokeissa mahdollisesti sairastuneista veteraaneista.

Puolustusministeriön mukaan Yhdysvalloissa tehdyissä testeissä alueiden asukkaat eivät joutuneet missään vaiheessa kosketuksiin testattavien aineiden kanssa. New York Times -lehden mukaan bakteereja ja mietoja kemikaaleja olisi kuitenkin päässyt ilmaan testien aikana. Osa testitiedoista on yhä luokiteltu salaisiksi.

Yhdysvallat on syyttänyt Irakia erilaisten kemiallisten ja biologisten joukkotuhoaseiden kehittämisestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.