Mainos

USA terästää tiedustelutoimiaan Kuubaa ja Venezuelaa vastaan

Näin Kuuba ja Venezuela asetetaan samalle viivalle ns. "pahan akselin" maiden kanssa, sillä tähän asti vain Iranille ja Pohjois-Korealle on nimetty amerikkalaishallinnossa omat tiedustelupäällikkönsä.

Yhdysvallat on ilmoittanut nimenneensä erityisen tiedustelupäällikön vastaamaan Kuuban ja Venezuelan vastaisesta tiedustelutoiminnasta.

Nimitys asettaa käytännössä maat samalle viivalle ns. "pahan akselin" maiden kanssa, sillä tähän asti vain Iranille ja Pohjois-Korealle on nimetty amerikkalaishallinnossa omat tiedustelupäällikkönsä.

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja John Negroponte sanoo tiedustelupäällikön vastaavan Kuubaa ja Venezuelaa koskevan tiedon kokoamisesta ja analysoinnista sekä tiedustelustrategioiden täytäntöönpanosta.

- Nämä ponnistukset ovat ensiarvoisen tärkeitä nyt, kun poliittiset päättäjät kiinnittävät entistä enemmän huomiota näiden maiden Yhdysvalloille asettamiin haasteisiin, hän kommentoi päätöstä lausunnossaan.

Negroponte korostaa tiedustelupäällikön vastaavan siitä, että poliittisella johdolla on päätöksentekoa varten käytössään ajankohtaiset ja kattavat tiedot maista. Hän ei kuitenkaan kommentoinut sitä, millaisia päätöksiä varten tietoa saatettaisiin lähitulevaisuudessa tarvita.

CIA-veteraani johtamaan tiedustelua

Havannan ja Caracasin suunnan tiedustelusta ryhtyy aluksi vastaamaan 32-vuotias, CIA-veteraaniksi luonnehdittu J. Patrick Maher, joka on osallistunut keskeisesti muun muassa Yhdysvaltain terrorismin vastaisen strategian suunnitteluun väkivaltaisuuksien repimässä Kolumbiassa. Hän on myös johtanut keskustiedustelupalvelu CIA:n toimintaa Karibian alueella.

Nimitys kielii Yhdysvaltain levottomuudesta Kuuban presidentin Fidel Castron väistyttyä sairauden vuoksi toistaiseksi vallasta. Bushin hallinto on lisännyt propagandalähetyksiään Kuubassa Castron sairastumisen jälkeen ja kertonut uusista suunnitelmista tukea demokraattisen ja länsimielisen hallinnon nostamista valtaan.

Myös Venezuelan presidentti Hugo Chavez arvioi, että Maherin nimitys liittyy Yhdysvaltain pyrkimyksiin estää hänen uudelleenvalintansa joulukuun presidentinvaaleissa.

- Tämä osoittaa, että imperiumi ei lepää, vaan se hautoo jo suunnitelmia joulukuulle tai sitä edeltävälle ajalle. Mitä suunnitelmat ovatkin, me teemme ne tyhjiksi, Chavez vakuuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.