Mainos

USA tarjoaa Venäjälle vaihtokauppaa

Yhdysvallat on tarjonnut Venäjälle apuaan Siperiassa olevan keskeneräisen ohjustutkan rakentamisessa valmiiksi, jos Venäjä puolestaan suostuu muuttamaan maiden välistä ohjustentorjuntaohjussopimusta eli ABM-sopimusta, kertovat New York Times ja Washington Post.

Lehdet kirjoittivat amerikkalaisiin ja venäläisiin viranomaisiin viitaten, että Yhdysvallat on tarjoutunut viimeistelemään rakenteilla olevan ohjustutkan Irkutskin lähellä, jos Venäjä on valmis neuvottelemaan ABM-sopimuksen uusiksi. Ohjustutkahankkeen arvellaan maksavan kymmeniä miljoonia dollareita. ABM-sopimus rajoittaa Venäjän ja Yhdysvaltain ohjusjärjestelmiä.

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin on määrä päättää kesäkuussa, rakennetaanko maalle uusi ABM-sopimuksen rajat rikkova ohjuspuolustusjärjestelmä. Yhdysvalloissa on vaadittu tällaista järjestelmää sillä perusteella että hyökkäysuhka maata vastaan on voimistunut.

Viime kuussa julkaistun tiedusteluraportin mukaan Yhdysvaltoja uhkaa seuraavien 15 vuoden aikana "mitä todennäköisimmin" pitkän matkan ohjushyökkäys Venäjältä, Kiinasta ja Pohjois-Koreasta, "luultavasti" Iranista ja "mahdollisesti" Irakista. Venäjä on vastustanut ABM-sopimuksen muuttamista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.