Mainos

USA tarjoaa P-Korealle talousapua ydinohjelmasta luopumista vastaan

USA tarjoaa taloudellista yhteistyötä Pohjois-Korealle, jos maa luopuu ydinaseohjelmastaan. USA ei kuitenkaan halua solmia hyökkäämättömyyssopimusta.

Pohjois-Korea toivoo kahdenvälisiä neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa ydinasekiistan ratkaisemiseksi.

Yhdysvallat on valmis harkitsemaan taloudellista yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa, jos Pohjois-Korea luopuu ydinaseohjelmastaan, sanoi Yhdysvaltain Etelä-Korean-suurlähettiläs Thomas Hubbard tänään.

Hubbard tähdensi Etelä-Korean televisiossa, että Yhdysvallat haluaa ratkaista kriisin rauhanomaisesti. -Olemme valmiita enempäänkin kuin ruoka-apuun, hän sanoi.

Yhdysvaltain erityislähettiläs James Kelly puolestaan neuvotteli Japanissa siitä, mitä Japani ja Yhdysvallat voisivat tehdä, jotta Pohjois-Korea luopuisi ydinohjelmastaan. Japani antoi maan ulkoministeriön lähteiden mukaan tukensa Yhdysvaltain suunnitelmalle, joka sisältää turvallisuustakeet. Pohjois-Korea on aikaisemmin sanonut, että kiista voidaan ratkaista, jos Yhdysvallat lupaa olla hyökkäämättä Pohjois-Koreaan.

Kelly tapasi Japanin ulkoministerin Yoriko Kawaguchin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain varaulkoministeri Richard Armitage oli sanonut Yhdysvaltain harkitsevan sopimusta, joka korvaisi vuodelta 1994 olevan sopimuksen. Sen perusteella Yhdysvallat antoi Pohjois-Korealle taloudellista apua vastineeksi sille, että Pohjois-Korea luopuisi ydinohjelmastaan.

Armitage antoi ymmärtää, että Yhdysvallat olisi valmis antamaan turvallisuustakeet Pohjois-Korealle, muttei kuitenkaan solmisi hyökkäämättömyyssopimusta. Takeet voitaisiin antaa kirjeinä tai virallisina lausuntoina, jos Irak luopuu ydinohjelmastaan

Yhdysvallat harkitsi iskua?


Etelä-Korean uudeksi presidentiksi valittu Roh Moo-Hyun sanoi eilen, että Yhdysvallat harkitsi iskua Pohjois-Koreaan ennen kuin päätyi rauhanomaisen ratkaisun etsimiseen ydinohjelmasta syntyneeseen kriisiin.

Rohin mukaan korkea-arvoiset Yhdysvaltain viranomaiset olivat puhuneet mahdollisesta hyökkäyksestä. Roh kertoi asiasta televisiokeskustelussa. -Ajattelin, että pysäyttäisin iskun Pohjois-Koreaan huolimatta siitä, millaisiin erimielisyyksiin joutuisin Yhdysvaltain kanssa, Roh sanoi.

Yhdysvallat kiisti hyökkäyspuheet. Valkoisen talon edustajan mukaanYhdysvalloilla ei ole aikeita hyökätä Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korea haluaa kahdenvälisen ratkaisun

Pohjoiskorealaiset viranomaiset ovat kertoneet maassa vierailevalle Venäjän varaulkoministerille Aleksandr Losjukoville, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen kiista ydinaseohjelmasta pitäisi ratkaista kahdenvälisesti.

Kokouslähteiden mukaan Pohjois-Korean varaulkoministeri Kang Sok Ju oli sanonut eilen illalla, että kiista on ratkaistava Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä. Hän syytti Yhdysvaltoja kiistan aloittamisesta ja jatkoi, ettei sitä pitäisi kansainvälistää.

Loskujovin neuvottelumatka on osa kansainvälisiä pyrkimyksiä, joilla yritetään ratkaista Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta syntynyt kiista.

Losjukov ei kesken neuvottelujen halunnut esittää arvioita tuloksista. Hän luonnehti neuvotteluja kuitenkin hyödyllisiksi, kertoi uutistoimisto Itar-Tass aamulla.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.