Mainos

USA taipui Ranskan kannalle

Yhdysvallat on taipunut Ranskan kannalle kiistassa YK:n turvallisuusneuvoston Irak-päätöslauselmasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Richard Boucher sanoi, että amerikkalaiset antavat turvallisuusneuvostolle mahdollisuuden toimia siinä tapauksessa, että Irak ryhtyy estämään YK:n asetarkastajien työtä.

Tämä merkitsee uutistoimisto Reutersin mukaan, että Yhdysvallat luopuu aiemmasta kannastaan ja taipuu samalle linjalle kuin Ranska.

Yhdysvallat on itse aiemmin vaatinut, että turvallisuusneuvostossa hyväksytään päätöslauselma, joka antaisi heti YK:n jäsenvaltioille oikeuden käyttää voimatoimia, jos Irak ei noudata YK:n päätöksiä.

Ranska on esittänyt, että ensin hyväksytään päätöslauselma YK:n asetarkastajien lähettämisestä. Vasta myöhemmin, jos osoittautuu tarpeelliseksi, olisi Ranskan mielestä hyväksyttävä toinen päätöslauselma, jossa voitaisiin uhata voimatoimilla.

Richard Boucher sanoi Yhdysvaltojen suostuvan siihen, että asetarkastajien johtaja, ruotsalainen Hans Blix, raportoi ensin turvallisuusneuvostolle, jos Irak ei noudata YK:n päätöksiä. -Blix raportoisi neuvostolle, ja neuvosto, toivoaksemme, hoitaisi ongelman. Toivomme turvallisuusneuvoston ryhtyvän toimiin, jos Irak ei noudata päätöksiä, Boucher sanoi.

Venäjä ja Ranska samalla linjalla

YK:n turvallisuusneuvosto voi Venäjän mukaan päättää tarvittaessa voimatoimista Irakia vastaan. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi tänään, että voimatoimiin voidaan ryhtyä, jos YK:n asetarkastajat toteavat, että Irak ei suostu aseittensa riisumiseen.

Ivanov sanoi Moskovassa, että mikäli Irakiin lähetettävät YK:n asetarkastajat joutuvat vaikeuksiin tehtäviensä toimeenpanossa, YK:n turvallisuusneuvosto "ottaa asian uudelleen tarkasteltavaksi ja päättää uusista, tiukemmista toimista, mahdollisesti myös voimatoimista".

Ivanov tähdensi kuitenkin, että tällä haavaa turvallisuusneuvoston tavoitteena on oltava vain YK:n asetarkastajien pikainen palaaminen Irakiin.

Tänään kerrottiin, että päätöslauselmaluonnoksen esittäminen turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaalle näyttää siirtyvän ensi viikon alkuun.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Yhdysvallat on nyt esittänyt, että päätöslauselmassa uhattaisiin Irakia "vakavilla seurauksilla", jos Irak ei kerro joukkotuhoaseistaan ja hävitä niitä YK:n päätösten mukaisesti.

Tarkkailijoiden mukaan Yhdysvallat voisi, niin halutessaan, tulkita "vakavat seuraukset" luvaksi aloittaa voimatoimet Irakia vastaan. Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi tänään, että Yhdysvallat ja Britannia varaavat oikeuden ryhtyä myös voimatoimiin Irakia vastaan, jos YK ei pysty riisumaan Irakia aseista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.