Mainos

USA:ta taivutellaan takaisin Kioton sopimuksen taakse

Köyhät maat vetovat Yhdysvaltoihin, jotta se pysyisi mukana kansainvälisessä ilmastorintamassa.

Saasteet värjäävät ilmakehää

YK:n niin kutsuttujen kehittyvien maiden ryhmän iranilainen puheenjohtaja Bagher Asadi sanoo, että Yhdysvaltain republikaanihallinnon suhtautuminen ilmastopolitiikkaan on pettymys kansainväliselle yhteisölle. 77:n kehittyvän maan ryhmä haluaa, ettei Yhdysvallat yksipuolisesti ylenkatsoisi kansainvälistä yhteistyötä ilmaston lämpenemisen ja kasvihuoneilmiön hillitsemisessä.

Asadi totesi hieman piikikkäästi, että tällä hetkellä kaikki muut maat, paitsi Yhdysvallat, ovat huolestuneita ilmastoasioista Kioton vuoden 1997 sopimuksen hengessä.

Bush

Presidentti George Bush ilmoitti viime kuussa Yhdysvaltain vetäytyvän Kioton sopimuksesta. Bushin mukaan sopimus vahingoittaa USA:n taloutta ja on epäreilu, koska se ei edellytä esimerkiksi Kiinalta ja muilta kehittyviltä mailta vastaavia päätöjen rajoituksia kuin nykyisiltä teollisuusmailta. Yhdysvallat tuottaa yksin neljänneksen maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.

Bushin ilmoitus on nostattanut vastalauseiden myrskyn kautta maailman. Lukuisat valtiot ja yhteisöt ovat vedonneet Yhdysvaltoihin, jotta se pyörtäisi päätöksensä olla sitoutumatta Kioton sopimukseen ja päästörajoituksista käytäviin jatkoneuvotteluihin.

Ilmastomuutokset

Kioton-prosessin neuvotteluiden on määrä jatkua Bonnissa heinäkuun lopulla, ja muiden maiden toiveena on saada Yhdysvallat palaamaan rintamaan tätä ennen. Asadin mukaan tärkeätä olisi, että Yhdysvallat ainakin osallistuisi Kioton sopimuksen täytäntöönpanoneuvotteluihin, vaikka se aikoisikin myöhemmin olla ratifioimatta sopimusta.

40 maan ympäristöministerit tapaavat ensi viikolla New Yorkissa epävirallisissa neuvotteluissa. New Yorkissa mahdollisesti keskustellaan Hollannin ympäristöministerin laatimasta kompromissiehdotuksesta, jossa tehtäisiin joitakin Yhdysvaltain aiemmin peräämiä myönnytyksiä.
(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.