Mainos

USA: Suomi yhä ihmiskaupan kauttakulkumaa

Suomen viranomaisten tulisi puuttua tehokkaammin Suomen kautta kulkevaan ihmiskauppaan, toteaa Yhdysvaltain ulkoministeriö tuoreessa raportissaan. Jo aiemmin Suomi on saanut Yhdysvalloilta moitteita samasta epäkohdasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö pitää Suomen kautta tapahtuvaa ihmiskauppaa ongelmana, johon ei ole puututtu riittävän tehokkaasti. Yhdysvaltain ulkoministeriön julkaisema, viime vuotta tarkasteleva, ihmisoikeusraportti toteaa, että Suomen poliisilta ja oikeusviranomaisilta puuttuu järeämpien toimien edellyttämää koulutusta ja kokemusta.

Vuoden 2005 raportissa muistutetaan, ettei entisen Neuvostoliiton alueelta Suomen kautta muualle Eurooppaan tapahtuvaa seksityöläisten kuljetusta ole edelleenkään saatu kuriin. Huolestuttavaa kehitystä on se, että kuljetettavien joukossa on yhä enemmän myös Aasiasta tulevia naisia.

Ihmiskaupan lisäksi ongelmaksi Suomen osalta mainitaan naisiin kohdistuva väkivalta parisuhteissa. Raportissa kerrotaan, että Suomessa kuoli viime vuonna noin 30 naista väkivaltaisesti kotioloissa.

Suomelle myös tunnustusta

Tekijät kiittelevät Suomen toimia maahanmuuttajien sopeuttamiseksi ja suvaitsevaisuuden lisäämiseksi. Raportissa kerrotaan kuitenkin viime vuonna tapahtuneista yksittäisistä välikohtauksista ja siitä, että tutkimusten mukaan monet ulkomaalaiset kokevat, etteivät poliisi ja viranomaiset suhtaudu riittävän vakavasti rasismiepäilyihin. Raportti mainitsee myös romaneihin kohdistuvia syrjintätapauksia.

Amerikkalaiset käsittelevät ihmisoikeuskysymyksenä nyt myös Suomessa tapahtuneita yksittäisiä antisemitistisiä mielenilmaisuja. Raportin tekijät kuitenkin muistuttavat, että suomalaiset viranomaiset puuttuivat niihin.

Kaiken kaikkiaan Suomi saa raportissa kiitosta niin lainsäädännöstään kuin viranomaistoiminnastaan. Järjestelmällisinä ihmisoikeuksien polkijamaina amerikkalaiset pitävät muun muassa Pohjois-Koreaa ja Burmaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.