Mainos

USA:ssa yli kaksi miljoonaa vankia

Yhdysvalloilla on kaltereiden takana eniten ihmisiä koko maailmassa, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportti. Vankiloissa istuu 2,3 miljoonaa ihmistä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin maan historiassa.

Maa johtaa tilastoja myös asukaslukuun suhteutettuna. Yhdysvalloissa on 762 vankia jokaista sataa tuhatta asukasta kohti, kun Iso-Britanniassa luku on 152, Kanadassa 108 ja Ranskassa 91.

- Uudet tilastot todistavat, että Yhdysvallat on maailman johtava vangitsija. Amerikkalaisten pitäisikin kysyä, miksi maassa lukitaan kaltereiden taakse niin paljon enemmän ihmisiä kuin muissa demokraattisissa valtioissa, sanoo David Fahti, järjestön Yhdysvaltojen maaohjelman vetäjä.

Luvut paljastavat lisäksi jyrkän etnisen vääristymän amerikkalaisvankiloissa: mustia vankeja on kuusinkertainen määrä valkoisiin verrattuna, ja kaikista mustista 30-34-vuotiaista miehistä lähes 11 prosenttia istuu paraikaa tuomiota.

Järjestön mukaan mustat saavat 12 kertaa todennäköisemmin vankeustuomion huumausainerikoksista, vaikka huumeiden käyttö on yhtä yleistä niin valkoisten kuin mustienkin keskuudessa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.