Mainos

USA:ssa vireillä lakialoite Bushin olympiamatkan estämiseksi

Yhdysvaltain edustajainhuoneessa on vireillä lakialoite presidentti George W. Bushin olympialaismatkan estämiseksi. Kisaboikotti olisi vastalause Kiinan Tiibetin-politiikalle.

Republikaaniedustaja Thaddeus McCotter esittää, että Bushia kiellettäisiin lailla osallistumasta kesäolympialaisten avajaisiin Kiinassa. Lakialoitteesta kertoi McCotterin avustaja tiistaina.

Myös demokraattipuolueesta löytyy kannatusta kisaboikotille. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kehotti Bushia jättämään väliin Pekingin olympialaisten avajaiset Tiibetin väkivaltaisuuksien takia.

-Mielestäni olympialaisten avajaiset on seremonia, jossa kunnioitetaan Kiinan hallitusta. Siksi on syytä pitää esillä mahdollisuutta niiden boikotoimiseen. Uskon, että presidentti haluaa pohtia tätä vaihtoehtoa, Pelosi sanoi ABC-yhtiön haastattelussa tiistaina.

Kiinan ulkoministeriön vastaus Pelosin lausuntoon oli jyrkkä. Ministeriön tiedottaja Jiang Yu katsoi, että avajaisia boikotoivat maat tekevät vain hallaa itselleen.

-Olympiakisojen käyttäminen oman hännän nostamiseen ei onnistu. Poisjääminen tarkoittaisi samaa kuin jättäytyminen olympiaperheen ulkopuolelle. Se tekee haittaa vain heidän omille eduilleen, hän sanoi tiistaina.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on jo ilmoittanut, ettei aio osallistua avajaisiin. Myös Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on väläytellyt poisjäämistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.