Mainos

USA:ssa vihjaillaan Bushin vetämisestä valtakunnanoikeuteen

Bushin toimet Irakissa on johtanut suurempaan tyytymättömyyteen republikaanienkin keskuudessa.

Yhdysvaltain presidentin George Bushin itsevaltiaan otteet närästävät jo omankin puolueen jäseniä. Republikaanisenaattori Chuck Hagel on vihjannut, että puoleen sisällä on puhuttu presidentin haastamisesta valtakunnanoikeuteen.

Viikonvaihteen poliittisissa puheohjelmissa esiintynyt Hagel sanoi, että häntä vaivaa Bushin ilmeinen kunnioituksen puute kongressin tahtoa kohtaan, erityisesti Irakin sodan kohdalla. Hänen mukaansa Bush esiintyy ikään kuin hän ei olisi enää tilivelvollinen.

-Se ei pidä täysin paikkaansa, hänet voidaan asettaa syytteeseen virkavirheestä, ja ennen kuin kaikki tämä on ohi, niin voitte nähdä vaatimuksia valtakunnanoikeudesta, Hagel ennustaa tuoreessa Esquire-lehdessä.

Hagel varoittaa presidenttiä avoimesti sanomalla, että lainlaatijoilla on tapoja hoitaa presidentti, joka ei kunnioita kansan ja kongressin tahtoa.

-Meillä on selkeästi tilanne, jossa presidentti on menettänyt kansan luottamuksen sotatoimien kanssa, Hagel muistuttaa. Hänen mielestään kongressilla on oltava päätösvaltaa rajojen asettamisessa sotatoimille. -Tämä ei ole monarkia, hän vihjaisi.

Senaatti pui sotatoimien aikarajaa

Hagelin puheet pohjustavat Yhdysvaltain senaatissa tänään alkanutta sotaa koskevaa keskustelua. Siinä puidaan edustajainhuoneen jo läpäissyttä lakiesitystä, jossa Irakin sodan rahoitus kytketään tarkkaan vetäytymisaikatauluun. Osa republikaaneista on kuitenkin tiukasti Bushin takana.

Senaatin korkea-arvoinen republikaaniedustaja Trent Lott arvostelee kiivaasti edustajanhuoneen esitystä keinotekoisen aikarajan asettamisesta.

-Meidän on annettava päätösvalta tällaisessa asiassa niille komentajille, jotka ovat alueella miestemme ja naistemme kanssa, Lott jyrisi.

Myös varapresidentti Dick Cheney on varoittanut kongressia rajoittamasta joukkojen rahoitusta. Hänen mukaansa se viestittäisi terroristeille, että Yhdysvallat vetäytyy vaaran edessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.