Mainos

USA:ssa vaaditaan selvityksiä kidutuksista

Yhdysvaltain asevoimien komentaja vakuutti jokaisen Irakissa väärinkäytöksiin syyllistyneen joutuvan oikeuden eteen.

Yhdysvaltain senaatin demokraattijohtaja Tom Daschle vaati tänään puolustusministeri Donald Rumsfeldiä saapumaan senaattiin selvittämään maailmalle levinneitä kuvia, joissa amerikkalaissotilaat kiduttavat, nöyryyttävät ja pahoinpitelevät irakilaisvankeja.

-En tiedä, onko koskaan ollut suurempaa tarvetta selvitykseen siitä, miten tämä saattoi tapahtua, miksi se tapahtui, kuinka laajalle levinneitä nämä toimet olivat ja mitä hallinto on tehnyt sekä mitä se aikoo tehdä. Toivoisin, että myöhemmin tällä viikolla puolustusministeri voisi tulla senaattiin ja kertoa meille, mitä he tietävät tapahtumista ja mitä nyt aiotaan tehdä, Daschle sanaili.

Powell: "Kiveäkään ei jätetä kääntämättä"

Senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, republikaani John Warner sanoi, että senaatissa tullaan pitämään julkinen kuuleminen asiasta. Rumsfeld kutsutaan kuulemiseen todistajaksi "heti ensimmäisen tilaisuuden tullen".

Valkoisen talon tiedottajan Scott McClellanin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on aloittanut tutkimukset, joilla varmistetaan, ettei irakilaisvankien kidutus ole laajalle levinnyttä ja ettei se tule toistumaan.

-Muutamien sotilaiden kauhistuttava ja halveksittava käytös ei millään tavalla edusta Yhdysvaltain asevoimia kokonaisuudessaan. Jokainen, joka on syyllistynyt väärinkäytöksiin, joutuu oikeuden eteen, vakuutti puolestaan myös Yhdysvaltain asevoimien komentaja Richard Myers vieraillessaan Tuzlassa Nato-rauhanturvaajien luona. Myös ulkoministeri Colin Powell sanoi, ettei "kiveäkään jätetä kääntämättä varmistettaessa, ettei mitään tällaista enää koskaan tapahdu".

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.