Mainos

USA:ssa toimiville suomalaisyrityksille ilmiantokanavia

Ilmiantojärjestelmän kautta yritysten työntekijät voivat paljastaa väärinkäytösepäilyjä.

Viime vuosien kirjanpitoskandaalien jälkeen Yhdysvalloissa luotu lainsäädäntö edellyttää myös siellä pörssilistattuja suomalaisyrityksiä perustamaan "ilmiantokanavia", joiden kautta työntekijät voivat paljastaa väärinkäytösepäilyjä, kirjoittaa Kauppalehti.

Suomalaisyrityksistä Nokia, Stora Enso, UPM ja Metso ovat listautuneet New Yorkin pörssiin. Ne ovat joutuneet jo ottamaan käyttöön ilmiantojärjestelmän, mutta ovat Kauppalehden mukaan rajanneet ne tiukasti taloudellisiin väärinkäytösepäilyihin.

Metson sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen kertoo lehdelle, että he ovat hankkineet palvelun ulkopuoliselta yritykseltä. Tieto voidaan kertoa puhelimitse tai sähköpostitse, nimellä tai nimettömänä.

Lainmuutokset tehtiin, kun muutama vuosi sitten paljastui, että muun muassa jättiyhtiö Enron oli paisutellut voittojaan vääristelemällä kirjanpitoa. Ilmiantokanavat oli määrä ottaa käyttöön viime vuodenvaihteessa, ja suurin osa pörssiyrityksistä on noudattanut määräyksiä. Yhdysvaltain pörssivalvonnasta vastaava SEC on kuitenkin pohtinut siirtymäaikojen myöntämistä eurooppalaisyrityksille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.