Mainos

USA:ssa teloitettiin tuhannes vanki

USA:ssa on järjestetty viime päivinä useita kuolemantuomiota vastustavia mielenosoituksia.

Yhdysvalloissa on pantu täytäntöön tuhannes kuolemantuomio sen jälkeen, kun rangaistus otettiin uudelleen käyttöön 30 vuotta sitten. Kenneth Lee Boyd tuomittiin kuolemaan vaimonsa ja appensa murhasta.

Sekä Yhdysvaltain korkein oikeus että Pohjois-Karoliinan kuvernööri torjuivat Boydin armahdusanomuksen hänen viimeisen elinvuorokauden aikana. Boyd teloitettiin myrkkyruiskeella.

- Aioin pyytää Kathya, tytärpuoltani, katsomaan poikani ja lastenlasteni perään. Jumala siunatkoon meitä kaikkia, Boydin kerrottiin sanoneen Raleigh'n keskusvankilassa hetkeä ennen kuolemaansa. Korkein oikeus ja osavaltion kuvernööri torjuivat hänen vielä viime hetkellä jättämänsä armahdusanomukset.

Boyd, 57, todettiin vuonna 1994 syylliseksi puolisonsa ja appensa murhaan. Surmat tehtiin vuonna 1988 pariskunnan kahden lapsen edessä.

Puolustusasianajaja Thomas Maher huomautti, ettei maailma ole entistä turvallisempi, vaikka Boyd on poissa:

- Tämä tuhannes teloitus on virstanpylväs, josta meidän kaikkien pitäisi olla häpeissämme.

Eniten teloituksia tehty Texasissa

Parisataa kuolemantuomion vastustajaa kerääntyi Raleighin vankilan edustalle ja sytytti kynttilän. Mielenosoittajat lukivat myös ääneen kaikkien muiden 999 teloitetun nimet. Kuusitoista aktivistia pidätettiin, kun he yrittivät päästä vankila-alueelle.

- Toivon, ettei Kenny Boydia muisteta tuhantena teloitettuna vaan Kenny Boydina. Ei numerona vaan ihmisenä, korosti mieltään osoittanut Alan Gell.

Gell oli itsekin vankilassa odottamassa teloitusta vielä viime vuonna. Hänet vapautettiin lopulta syytteistä, jotka koskivat vuonna 1995 tehtyä murhaa. Syyttäjän katsottiin salanneen todistajalausuntoja miehen syyttömyydestä.

Samalla tavalla on käynyt yli 120:lle kuolemansellien vangille 32 viime vuotena. Teloitusten määrä on muutenkin vähentynyt viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 1999 teloitettiin melkein sata vankia ja viime vuonna 59.

Kuolemanrangaistus on hyväksytty 38 osavaltiossa, mutta monet niistä käyttävät sitä harvoin tai ei koskaan. Yli puolet kaikista tappavista ruiskeista annettiin kolmessa osavaltiossa: Texasissa on teloitettu 355 ihmistä, Virginiassa 94 ja Oklahomassa 79.

Bush tukee kuolemantuomiota

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush "tukee voimakkaasti" kuolemantuomioita, koska ne lopulta "auttavat pelastamaan viattomien henkiä", kertoi Valkoisen talon tiedottaja tuhannennen teloituksen jälkeen.

Tiedottaja Scott McClellan kertoi myös, että Bush on tehnyt aloitteen dna-todistusaineiston käyttöön ottamiseksi rikosten selvittämisessä. Tavoitteena on, että väärät tuomiot voitaisiin estää.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Huomenta Suomen uutiset 02.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.