Mainos

USA:ssa selvitellään Pentagonin sankaritarinoita

Selvitystyö voi johtaa ankariin rangaistuksiin korkea-arvoisille upseereille, mikäli heidän katsotaan toimineen väärin.

Yhdysvalloissa on alettu selvittää puolustusministeriön terrorismin vastaisesta sodasta luomia sankaritarinoita, joiden todenperäisyys on asetettu kyseenalaiseksi. Selvitettävien tapahtumien joukossa on sotamies Jessica Lynchin uskomaton pelastaminen irakilaisesta sairaalasta miehityksen alussa keväällä 2003.

Lynch ja toinen sotilas, Kevin Tillman, vakuuttivat kongressin valiokunnalle, etteivät Pentagonin heistä esittämät tarinat pitäneet paikkaansa.

Vain 19-vuotiaasta Lynchistä tuli maailmankuulu asevoimien levittämän kertomuksen myötä. Lynchin saattueen kerrottiin joutuneen irakilaisjoukkojen väijytykseen, jossa 11 amerikkalaissotilasta kuoli ja monet haavoittuivat, heidän joukossaan Lynch. Irakilaisten kerrottiin vieneen Lynchin sairaalaan, mistä hänet pelastettiin uhkarohkeassa operaatiossa.

Lynchiä esiteltiin pienenä Virginiasta kotoisin olevana rambotyttönä, joka taisteli viime hetkeen asti.

- Se ei pitänyt paikkaansa. Minua hämmentää yhä se, että he päättivät valehdella ja tehdä minusta legendan, vaikka todelliset sankarit olivat sinä päivänä sotlastovereitani, Lynch sanoi kongressille.

Jalkapallotähden vaiettu kohtalo

Pentagon yritti myös pimittää jalkapallotähti Pat Tillmanin kaatumisen omien luodeista Afganistanissa vuoden 2004 keväällä. Korpraali Tillmanin kohtalo herätti suurta huomiota maailmalla, sillä Arizona Cardinals -joukkueen tähtipelaaja oli luopunut miljoonasopimuksestaan astuessaan armeijaan.

Patin veli Kevin Tillman taisteli samassa joukkueessa veljensä kanssa. Kevin Tillman syytti puolustusministeriötä "harkitusta ja laskelmoidusta valehtelemisesta" veljensä kohtalosta.

- Perheellemme ja ystävillemme menetys oli musertava, hän sanoi lisäten, että hallitukselle tapaus antoi tilaisuuden levittää väärää tietoa.

Pentagon kertoi aluksi perheelle, että Pat Tillman sai surmansa vihollisen tulituksessa. Myöhemmin Pentagon myönsi, että Tillman kuoli omien ampumiin harhalaukauksiin. Paikalla ollut toinen sotilas kertoi saaneensa esimiehiltään määräyksen vaieta omien sotilaiden aiheuttamasta menetyksestä.

Kongressin aloittama selvitystyö voi johtaa ankariin rangaistuksiin korkea-arvoisille upseereille, jos heidän katsotaan toimineen väärin.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.