Mainos

USA:ssa pohditaan: Voidaanko 13-vuotias äitipuolensa murhaaja passittaa elinkautiseen?

Yhdysvaltain Pennsylvaniassa korkeimman oikeuden on määrä tehdä tulevalla viikolla päätös siitä, joutuuko 13-vuotias murhasyytetty Jordan Brown oikeuteen vai lähetetäänkö poika nuorisovankilaan. Mikäli oikeus päättää kohdella Brownia kuin aikuista ja käsitellä murhasyytteet oikeudessa, saattaa poikaa odottaa elinkautinen vankeustuomio.

Brown ampui helmikuussa 2009 kuoliaaksi isänsä morsiamen Kenzie Houkin, joka oli kahdeksannella kuulla raskaana. Brown oli tapahtuman aikaan vain 11-vuotias.

Syyttäjien mukaan Brown oli odottanut, että hänen isänsä lähtee töihin, jonka jälkeen hän oli hiipinyt makuuhuoneeseen ja ampunut äitipuoltaan päähän. Verityön jälkeen Brown meni normaalisti kouluun. Tapauksen äärimmäistä traagisuutta lisää se, että Houkin löysi kuolleena makuuhuoneesta tämän 4-vuotias tytär.

Pennsylvanian lain mukaan myös alaikäinen on rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, mikäli syytteet koskevat vakavaa rikosta kuten murhaa. Syytetyn asianajajat voivat kuitenkin hakea korkeimmalta oikeudelta päätöstä, että syytteet siirretään käsiteltäviksi nuorisotuomioistuimeen. Jälkimmäisessä tapauksessa murhasta tuomitun alaikäisen on mahdollisuus vapautua 21-vuoden iässä.

Viime vuonna alempi oikeusaste päätti, että Brown on aikuisen tavoin rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Pojan asianajajat kuitenkin valittivat asiasta korkeimpaan oikeuteen.

Jordan Brownin tapaus on herättänyt laajaa keskustelua siitä, millä tavoin Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän pitäisi toimia alaikäisten rikollisten kanssa.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmaissut syvän huolensa siitä, että Pennsylvaniassa vain 13 vuoden ikäinen lapsi voidaan passittaa loppuelämäkseen vankilaan ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.