Mainos

USA:ssa pidätetty Venäjän vakoojia

Yhdysvalloissa on paljastettu Venäjän hyväksi toiminut vakoilurinki. Pidätettyjä on yhteensä kymmenen, yhdestoista epäilty on vielä karkuteillä.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan vakoojat olivat houkutelleet poliittisia lähteitä paljastamaan tärkeitä tietoja, jotka lähetettiin Moskovaan. Epäiltyjen joukossa on neljä pariskuntaa. Pidätetyt olivat väärentäneet henkilöllisyytensä, tekeytyneet yhdysvaltalaisiksi ja vakoilleet Venäjän hyväksi useita vuosia.

Oikeusministeriön mukaan vakoilusta kiinni jääneet eivät olleet urkkineet salaiseksi luokiteltua tietoa. Vakoojien tehtävänä oli pikemminkin luoda suhteita Yhdysvaltain politiikkaan ja sen tuleviin ja nykyisiin tekijöihin, ja kerätä sitä kautta tietoa Venäjälle. Tietoa on yritetty kerätä laajalla skaalalla esimerkiksi tutkimushankkeista, korkean läpäisykyvyn ydinkärjistä, maailmanlaajuisista kultamarkkinoista ja keskustiedustelupalvelu CIA:han hakeutuvista henkilöistä.

"Laittomien" jäljille salakuuntelulla

Pidätykset ovat poliisin usean vuoden tutkimusten tulos. Vakoilurenkaan paljastamisessa käytettiin muun muassa salakuuntelulaitteita. Salakuuntelulaitteistolla oli valvottu joidenkin epäiltyjen koteja.

Pidätetyistä kahdeksaa epäillään pitkäaikaisesta soluttautumisoperaatiosta, jossa tietoja on kerätty Venäjän federaation hyväksi. Yhdeksää vastaan on lisäksi nostettu syyte rahanpesusta.

Vakoilurengasta kutsutaan nimellä "Laittomat". Pidätykset tehtiin sunnuntaina Bostonissa, New Yorkissa, New Jerseyssä ja Virginiassa.

Pidätettyjä odottaa enintään viiden vuoden vankeusrangaistus Yhdysvalloissa. Lisäksi heille voi langeta 20 vuoden vankeusrangaistus rahanpesusta.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

Katso Risto Puolimatkan juttu

(MTV3 - AFP - Reuters - Dpaeng - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.