Mainos

USA:ssa hinkuyskäepidemia - useita pikkulapsia kuollut

Ainakin kymmenen pikkulasta on menehtynyt hinkuyskään Kaliforniassa. Lisäksi yli kuusisataa lasta on sairastunut vakavasti.

Viranomaisten mukaan kyseessä on vaarallinen epidemia, sillä tapauksia on todettu tämän vuoden aikana jo yli 6 200. Tämä on suurin vuosittainen määrä osavaltiossa sitten vuoden 1950. Yksinomaan viime viikolla uusia tapauksia todettiin lähes 300.

Osasyynä pidetään sitä, että osavaltiossa on suhteellisen helppoa kieltäytyä rokotuksista. Osa vanhemmista on pelästynyt keskusteluista, joissa rokotukset on liitetty autismiin. Joillain alueilla Kaliforniassa jopa 13 prosenttia vanhemmista kieltäytyi tarhaikäisten lastensa rokotuksista.

Yksi näistä alueista on Marinin piirikunta, jossa viranomaisten mukaan hinkuyskän tartuntaprosentitkin ovat suurimmat.

Sairastuneista pikkuvauvoista osa on ollut alle kahden kuukauden ikäisiä, eikä heillä ole ollut vielä rokotesuojaa. Terveysviranomaisten mukaan lapset ovat saaneet bakteerin vanhempiensa tai sisarustensa välityksellä.

- Rokotteen teho hiipuu, ja jos et ota tehostetta, pikkulapset ovat vaarassa. Tautitapausten määrä on nousussa: viime vuonna niitä raportoitiin koko maassa 17 000, varoitti tartuntatautien erikoislääkäri Marc Siegel USA Today -lehdessä.

Tuhkarokkokin yleistymässä

Yhdysvalloissa ensimmäinen hinkuyskärokote annetaan yleensä 1-2 kuukauden iässä, minkä jälkeen annetaan tehosterokotuksia kuusivuotiaaksi saakka.

Nyt monilla alueilla on ryhdytty vaatimaan tehosterokotuksia myös teini-ikäisille ja aikuisille. Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger on ehättänyt jo määrätä, että yläasteella nuorten on otettava tehoste ennen koulun alkua ensi vuonna.

Jotkut asiantuntijat ovat tuoneet esille myös sen mahdollisuuden, että hinkuyskäbakteerista on voinut voi kehittyä rokotteelle vastuskykyinen kanta.

Hinkuyskätapausten määrä on noussut viime aikoina myös esimerkiksi Indianan ja Etelä-Carolinan osavaltioissa.

Yhdysvaltain itärannikolla puhkesi puolestaan tuhkarokkoepidemia viime vuoden syksyllä, kun Euroopassa vieraillut poika levitti tartuntaa leirikoulussa. Osa tartunnan saaneista oli saanut tuhkarokkorokotuksen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.