USA:ssa himoitaan jäänalaisia luonnonvaroja

Kilpajuoksu arktisten aarteiden omimiseksi on alkanut. Sekä Venäjä että Yhdysvallat himoitsevat napa-alueiden hallintaa. Myös Kanada on lisännyt rannikkovartiostonsa vahvuutta pohjoisilla vesillään.

Yhdysvalloissa ilmaston lämpeneminen ei ole herättänyt niin paljoa huolta kuin esimerkiksi Euroopassa ja siihen on olemassa hyvä selitys.

Pohjoisen napa-alueen sulavien jäiden alla uskotaan olevan jopa neljännes maailman vielä löytämättömistä luonnonvaroista. Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos uskoo, että napa-alueella on öljyn, hiilen ja kaasun lisäksi muun muassa timantteja ja nikkeliä.

Uusia alueita vapautuu vauhdilla, sillä jään peitossa oleva alue on huvennut jo noin 20 prosentin verran viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.

Kilpajuoksu vauhdissa

Kilpajuoksu arktisten aarteiden omimiseksi onkin jo alkanut. Venäjä on ilmoittanut, että se aikoo julistaa melkoisen alueen Jäämeren pohjasta omakseen.

Yhdysvallat harmittelee puolestaan sitä, ettei ole ratifioinut sopimusta, jossa sovitaan arktisten alueiden hallinnasta niihin rajoittuvien valtioiden välillä. Sopimuksen mukaan valtioilla on oikeus alueeseen, joka ulottuu 320 kilometrin päähän niiden rajasta.

Republikaanipuolue esti ratifioinnin 1980-luvulla, koska sen mukaan sopimus oli loukkaus maan riippumattomuutta kohtaan.

- Sopimuksen ratifiointi on päätavoitteitamme, vakuuttaa ulkoministeriön lakimies John Bellinger USA Todaylle.

- Olemme katsoneet vierestä, kuinka muut maat ovat aktiivisesti edistäneet omia päämääriään.

Valtiot varuillaan

Pohjoisnapa-alueen rikkaudet voivatkin aloittaa uuden kylmän sodan kierteen.

- Miksi Britannia on lähettänyt sukellusveneitä Jäämerelle? kysyikin sotatutkija Rob Huebert sanomalehti Observerissä.

- Koska se haluaa pitää puolensa Venäjän uhkaa vastaan, hän vastasi.

Kanada puolestaan on lisännyt rannikkovartiostonsa vahvuutta pohjoisilla vesillään. Pääministeri Stephen Harperin mukaan tarkoituksena on "puolustaa maan hallintavaltaa napa-alueella".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat