Mainos

USA:ssa 200 miljoonan perintö julkiselle radioyhtiölle

Yhdysvaltain julkisen palvelun radioyhtiö NPR (National Public Radio) on saamassa yllättävän joululahjan. Washington Post -lehden mukaan viime kuussa kuollut miljardööri Joan Croc on testamentannut NPR:lle 200 miljoonaa dollaria, mikä on tähän asti suurin kulttuurilaitoksen saama lahjoitus Yhdysvalloissa.

Työntekijät saivat kuulla lahjoituksesta eilen illalla. Uutinen ei kauan toimitustalon sisällä pysynyt, vaikka radiojohtajien oli määrä kertoa siitä virallisesti tiedotustilaisuudessa vasta myöhemmin tänään.

NPR:n viime vuoden budjetti oli 103 miljoonaa dollaria, joten yllättävä lahjoitus avaa uusia mahdollisuuksia. Se tuo samalla myös päänvaivaa, sillä pyytäjiä on paljon. Yhtiö on viime aikoina joutunut karsimaan tuotantoaan, vaikka kuulijakunta on kasvanut.

NPR on ainoa maanlaajuinen epäkaupallinen radioyhtiö Yhdysvalloissa. NPR:n kanavat ovat monilla seuduilla ainoita radioasemia, joista kuulee muutakin kuin valtakulttuurin uutisia ja viihdettä. Miljoonat amerikkalaiset kuuntelevat NPR:tä muita kattavamman ulkomaan uutistarjonnan takia. Aamun ja iltapäivän uutismakasiineja kuuntelee keskimäärin 22 miljoonaa amerikkalaista viikossa.

NPR ja tv:n vastaava julkisen palvelun kanavarypäs PBS saavat verovaroista vain murto-osan rahoituksestaan, suoran valtiontuen osuus NPR:n viime vuoden budjetista oli alle prosentti. Puolet rahoituksestaan NPR saa paikallisten radioasemien toimilupamaksuista. Loput kerätään sponsoreilta ja kuulijoilta.

McDonald's -hampurilaisketjun perustajan Ray Crocin vaimo Joan Croc menehtyi viime kuussa rintasyöpään 75-vuotiaana. Hän on aiemminkin tukenut NPR:n paikallisasemia ja lahjoittanut yliopistoille kymmeniä miljoonia dollareita. Forbes-lehti arvioi hänen omaisuutensa 1,8 miljardin dollarin suuruiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.