USA siirtyi kesäaikaan säästääkseen energiaa

Päivänvalon lisääntyminen säästää amerikkalaisten mukaan energiaa sekä vähentää rikollisuutta ja liikennekuolemia.

Yhdysvallat on siirtynyt tänä vuonna kesäaikaan tavallista aiemmin. Amerikkalaiset käänsivät kellojaan tänään, kun yleensä viisareita siirretään vasta huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Uudistuksen tarkoituksena on säästää energiaa. Lainmuutoksen puoltajat ovat laskeneet, että säästöä kertyy vuoteen 2020 mennessä yhteensä 4,4 miljardia dollaria (3 miljardia euroa).

- Amerikkalaisilla ei ole ainoastaan enemmän päivänvaloa neljän viikon ajan vuosittain, mutta siitä seuraa myös energiansäästöä, rikollisuuden vähenemistä, liikennekuolemien vähenemistä, enemmän aikaa harrastuksille ja lisää taloudellista toimeliaisuutta, muistuttaa kongressiedustaja Edward Markey.

Kaikkia uudistus ei kuitenkaan miellytä. Maanviljelijät menettävät aamun valoisia tunteja, ja lentoyhtiöiden vaihtoyhteydet kärsivät. Lisäksi yritysten tietojärjestelmät saattavat nikotella, kun kellonajat eivät täsmää. Ortodoksijuutalaisia puolestaan harmittaa se, että he joutuvat odottamaan aamunkoiton rukousta entistä myöhempään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat